- sebelum tu gorengkan ikan mayong yang disalut garam kunyit. ketepikan.
- kendian tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bahan hiris (halia, bawang besar, cili merah, cii hijau)
- bawang dah garing masukkan taucu, air asam jawa. biar mendidih
- perasakan dengan gula secukup rasa.
- hati-hati bila kalau nak tambah garam sebab taucu dah masin. ikan pon disalut garam kunyit.
tempe goreng daun kari
- goreng garing tempe. ketepikan.
- goreng bawang besar dan daun kari.
- satukan di dalam pinggan.
ada juga kuih karipap sardin, karipap keledek dan tepung pelita asli.
semuanya sedappppp. nak-nak kuih tepung pelita asli. ingat tak kuih tepung pelita asli sedap. kuih tepung pelita asli yang saya meniaga di PARAM tahun 2013 ?haaaa, lupa la tuuuu.. kalau lupa dan nak tahu klik link tu. tahun ni kakak tu meniaga di PARAM belakang CIMB Setiawangsa.
rasa dan harganya masih sama. lembut dan sedappp bila lalu di tekak. manisnya masih boleh diterima. kalau yang kurang suka manis mungkin akan kata "manis melecas.."
4 Comments
tu dia kalau bab resepi simple² ni bglah cik sue up .. sylah anak muridnya tiru nnt tp kekadang derhaka jugak kihkihkihkih....
ReplyDeleteala mood xdelah nak menulis skrg nanti²lah up cerita...
eh yg tempe tu bleh try la..biasa goreng gitu2 je..
ReplyDeletesy tak pernah buat masak taucu tau ciksue..Tempe tu memang peberet depa jang zaman
ReplyDeletegulai taucu ni papa saya suka makan
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)