Ada sesetengah orang suka rendam dengan air beras.. tak pon dengan air biasa.. tapi memerlukan masa yang agak lama kan kalau ikan tu `teramat masin` kan.. kalau tak terkejar masa ghasanya boleh je guna pakai petua ni..
Kenapa rendam semalaman sebab sebelum ni mak saya ada beli ikan talang ni juga.. pastu rendam sekejap je.. bila siap masak masih lagi terasa kemasinannya tu.. bila masak memang tak payah letak garam dah la..
Tapi kalau nak cepat uols boleh je rendamkan ikan masin tadi dengan air panas.. in shaa ALLAH tak lama lepas tu dah boleh masak seperti biasa..
Tengok pada jenis ikan kering juga la :)
Tengah hari ni saya masak Gulai Ikan Talang, nanti saya share ye ;)
10 Comments
yup.. sbb air panas cepat kuarkan garam dari ikan tu... lama tak makan gulai ikan talang...
ReplyDeleteSALAM CIKSU...
ReplyDeletejarang sgt mkn ikan masin kecuali kalau blk rmh mak...kat rmh tak simpan ikan masinpun,sorang2 tak makan,malas nak goreng jd malas la nak beli...hehe
hari ni jadi pakar dlm bidang masakan pulak ya..
ReplyDeletetk atas pengkongsian ini
thanks for sharing..
ReplyDeleteSaya suka jugak makan masak lemak ikan masin, tapi tak pernah masak sendiri. hihihi yumm yummm sedapnya, dah lama tak rasa ni.
ReplyDeleteooo rendam ngan air panas ekk..trima ksih , nnt try buat..sy mmg suka mkn ikan masin tp ikan kering nie tak brapa nk suka laa , hihi
ReplyDeleteyati selalu rendam ngan air biasa je...
ReplyDeletekrg sikit mkn ikan kering. suke yg ade jus. hehehe
ReplyDeleteohh..selalu Nur rendam dgn air biasa je...
ReplyDeleteowh mcm tu rupanya
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)