Kuih Sagu berwarna merah jambu menjadi pilihan.. kuih sagu ni paling senang nak buat.. sedap di makan.. sap sap soi dah siap.. memang tak puas makan.. sedap sangat. hahahaha..
Kuih Sagu resepi ni manis dia just nice.. if nak manis lagi, boleh tambahkan sukatan gula tu ikut lidah memasing k.. bagi ciksu ok dah tara ni.. just nak bagi Rania sebenarnya..
Kuih Sagu kuih tradisional zaman nenek kita dedulu, kan!! tengoklah bahan pon simple.. yang pasti ada kelapa parut.. cara masaknya sangat mudah..
KUIH SAGU
Bahan:
300 gm biji sagu - rendam 1 jam
50 gm gula pasir
1 cawan air
Sedikit pewarna merah
1 helai daun pandan - disimpul
kelapa parut putih - secukupnya
garam - secukupnya
Cara:
Basuh dan bersihkan sagu, toskan.
Didihkan air bersama gula hingga gula larut, masukkan sedikit pewarna merah dan daun pandan.
Masukan sagu, kemudian kacau rata sampai nampak kesemua sagu jadi jernih, dan agak pekat. Tutup api. Masukkan ke dalam loyang atau acuan kecil-kecil.
Sejukkan dalam peti ais.
Kemudian boleh digaul bersama kelapa putih yang digaul dengan garam sesedap rasa yang dikukus sekejap..
🌺MENU BERBUKA
🌺3 RAMADAN 1439
🌺 19 Mei, 2018
#kuihsagu
#menuberbuka
#daridapurciksu
#nasigorengudangkering
1 Comments
sdap tu cik sue..:)
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)