Kalau sebelah kedah panggil ikan temenung masak asam rebus. nak masak style ni simple jek. sama macam masak
asam pedas style mak saya lah juga. just rebus2, siap.
tok Rania lah yang mula intro menu ni dekat Rania. selain ikan kembung, suka guna ikan tenggiri atau ikan tongkol. semuanya Rania makan. menu singgang ni salah satu menu kesukaan Rania juga.. asal menu berkuah, memang laju je makan.
Singgang Ikan Kembung
Bahannya:
ikan kembung/ tenggiri/ tongkol
serai
bawang besar
bawang putih
kunyit hidup
lengkuas
halia
asam keping/ tomato
air secukupnya
*untuk makpak leh tambah garam & cili padi
caranya:
hiris bawang, halia, kunyit hidup, halia, lengkuas, serai ketuk
didihkan air dalam periuk
masukkan bahan hiris -biar mendidih, tutup dengan tudung
masukkan asam keping/ tomato
masukkan ikan, didihkan
siappppppp...
Singgang Ikan macam ni, saya lebih suka makan time badan tak sihat. gaul nasi dengan kuah, pastu hirup, comfirm berpeluh2 lah nanti. kalau ade sambal kicap pon sedap juga (",)
nyummm.. nyummm..
17 Comments
kalau saya buat , siap2 saya letak kan cili padi terus..bagi rasa pedas..jadi tak payah ada sambal2 dah..hehee..maklum la..kerja malas punya orang..hahahah
ReplyDeleteSalah satu hidangan/menu kakak yg kerap masa bersahur CikSu
ReplyDeleteCuma biasa kakak letak sekali cauliflower.
ini mmg lauk peberet akak .... sebab senang...potong2 semua masuk periuk...rebus...siap heheheeh...anak2 pun suke makan sampai bertambah...akak kalo masak lauk ni kuah kene byk2 sebab dieorg suke mkn nasi banjir...mcm rania jugak laaaa.... kalo ade sambal belacan, ikan masin kite boleh bertambah die buat nyer kekeekekekeke
ReplyDeleteBetul..selain sup..ikan singgang nilah nak bagi badan berpeluh bila demam..setuju...kalau PC..nasi kurang tak pe..kuah lebih sebab suka nak hirup kuah..hehehe..
ReplyDeletebudak-budak memang suka singgang kan..senang nak sediakan
ReplyDeletekita makan pun sedap, bby mesti suka
ReplyDeleteniat mmg nak masak singgang ikan kembung hr ni...
ReplyDeletetak sabar nk hirup...
salam ciksu , adik yana susangat makan singgang. kalau xde tak makan nasik , payah sikit nak makan
ReplyDeleteSy pun suka makan kuah panas2 kuah banjir sedut dengan sudu klu buat singgang
ReplyDeleteLauk kesukaan arwah bapa saya ni, CikSu. Dah lama tak makan walaupun simple aje cara nak buatnya.
ReplyDeleteSedap ni, ada pulak sambal belacan lagi umphh !
ReplyDeleteSenang gila kan buat Singgang ni..Sedap nya lahhhh..Hehe! Feveret, masam-masam gitu..
ReplyDeleteLama tak masak singgang Cik Sue.....sedap gakkan rebus rebus gini, sihat pun sihat.
ReplyDeleteKalau bulan pose rasanya jalan tak kalau menu cenggini ek?
Simple tapi senang. Nak masak pon cepat sebab suma main campak2 ☺☺
ReplyDeleteSalam singgah dear
ReplyDeleteWangi bau singgang terus kaknoor singah sini mana tau, dpt merasa mkn hehe
lama xbuat ni, leh mask ni
ReplyDeletetak makan ikan macam akak ni takleh nak try, tapi kalau untuk suami & anak2 boleh juga try masak
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)