Tudung kanak-kanak

Solid Food: Puri Pisang

As-salam, 
salam maal hijrah buat semua ^_^.. 

hari ni kita belajar buat puri pisang pulak ye :) pejam mata pon boleh buat kot. hikhikhik. 

actually.. nak buat puri pisang just gelek2 pisang kendian lenyekkan je. umi dah cuba buat dan senangkan kerja umi tapi Rania tunjuk sangat yang dia tak suka. maybe struktur puri pisang yang dilenyek tak segebus yang diblend. rasanya lah >_<

jadi.. nak pikat Rania supaya terus makan homemade solid food maka umi pon dengan rajinnya ambil 2,3 biji pisang kendian blend. 

ini lah hasilnya.. puri pisang 


Rania suka makan puri pisang.. cuma apa yang umi perasan Rania lambat nak lawas sejak umi kenalkan dengan pisang.. sampaikan nak poo poo pon ambil masa 4,5 hari. nak kata sembelit tak da la nampak Rania menangis atau meneran beria masa nak poo poo tu.. 


atau.. umi ni tak tau nak bezakan gaya anak sembelit macam mana ? parah-parah ^_<

kisah sembelit nanti umi up dalam entri lain la. nanti kita sembang2 bab tu pulak, boleh ?

10 Comments

  1. Makin bereselera rania makan lepas ni :)

    ReplyDelete
  2. wah dah banyak puri buah buahan ni Rania makan..bagus2..

    ReplyDelete
  3. Salam Maal Hijrah...
    owh rania dah mula makan solid food yer...
    boleh pelbagaikan lagi...betik ke...keledek ke atau labu...

    ReplyDelete
  4. Tu la kan pisang ni cam tak sesuai buat puri pasal nti tekstur dia berubah warna..biasa org lenyek je..buah yg sgt sesuai utk travel..dh rania suka puri layankan ajelah janji dia mau makan.hehe

    ReplyDelete
  5. Uiinnaahhh cam sedap jer niii tauuu

    ReplyDelete
  6. Selalunya makan pisang ni tak delah buat tak lawas cik sue. Terbalik pulak ek....

    ReplyDelete
  7. hakimi dulu xsuka puri pisang.. macam lembik2 gitu kan

    ReplyDelete
  8. Pisang lenyek je.. Tak perlu buat puree..

    ReplyDelete
  9. ada orang kata pisang x sesuai kerana boleh buat sembelit

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin