Tahun ni saya tak berkesempatan nak buat kuih. Tahun lepas banyak juga saya sediakan kuih muih untuk juadah berbuka puasa. Disebabkan tahun ni sibuk meniaga kuih tepung pelita maka tak sempat nak buat kuih lain. Hihi.
Sekadar nak menggamit memori menyediakan kuih cara manis ni. Saya guna resepi dari blog Kak Sha. Ala, uols mesti kenalkan Kak Shariah yang finalis masterchef musim pertama tu. Hihi.
Simple dan sedap. Cuma kurang manis sikit. Ater bulan puasa kan, kurang kan manis dalam makanan lebihkan manis dalam senyuman tak pe. Hihi.
Kalau uols nak cuba boleh amik resepi ni juga. Resepi dari dapur ke dapur tau. Sekarang dah masuk dapur ciksu. Hihi. Korang kena try k. Memang sedap :)
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak (saya balut daun pandan, kemdian ikat dengan getah. Boleh guna untuk disapu pada acuan nanti)
Caranya
- Daun pandan
dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan
bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk
hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan
tadi. Ketepikan sebentar.
- Panaskan
acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan
api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang
acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
- Isi adunan
tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan
tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih
(anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk.
Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
- Berhati2
keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali
memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat
mencuba..
Saya ikut resepinya sebijik2. Oh ya, member saya pesan kalau nak ngam2 manis rasanya guna satu sudu kecik yang kita makan coslow kat kepci tu.
pppsssttt: masih banyak hutang bw. Huhu. Maap ye.
14 Comments
Sedpnyerr kue cara..
ReplyDeletesedapnya kuih cara ni.. suka yg ni dr yg berlauk tu..
ReplyDeletesalam rindu ciksu...
ReplyDeletekuih cara ni akak suka yg garing mcm dlm pc tu sbb kalau beli selalunya tepung tak cukup masak sebelah dalam...
macam mana bisnes..?harap sukses ye ciksu...
sedappnyaa.. jijah pon suka kuih cara n dengan buah melakaa..nyum!
ReplyDeletebaru hari rabu ri tu ibu kite buat kuih cara hihi
ReplyDeletesiap kite apdate dlm setegram lg :p
kalau nur kan, nur suka garingkan kueh ni...
ReplyDeletesedap mkn. :)
tak penah try buat lagi la... tak rajin hihi...rajin makan je camana ni....
ReplyDeletesedap..tp kita tk pndai buat kuih..
ReplyDeletesdap tu..:)
ReplyDeletepandai ciksu buat kuih ni. jaa pulak mmg x penah buat. eh, ciksu meniaga kuih tepung pelita?? wow seronoknya!!
ReplyDeleteantara kuih feveret jugak nih.. tp kalo mak deqla yg buat lg sedap.. ;)
ReplyDeletetelan air liur tgk kuih ni pg2 he3
ReplyDeleteJarang beli kalau gi Param ... Tp makan je kalau ada depan mata!
ReplyDeletedua dua favourite kak intan..kuih cara lagi manis lagi sedap..kih kih
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)