Akhirnya saya masak juga Rendang Pedas Ayam Tua. Hihi.
Al-maklumlah dah banyak hari dapur saya tak berasap kan. Sejak jerebu melanda, selera makan saya kurang sikit. Banyak minum air je. Pastu tak selesa. Mood nak berblog pon kelaut je. Huhu.
Cik abe yang nak makan sebenarnya. Katanya dah lama saya tak masakkan Rendang Pedas Ayam Tua ni. "Ye ke..".
Masak Rendang Pedas Ayam Tua ni bukannya apa pon sebenarnya. Cuma amik masa yang agak lama tu yang macam nak tak nak je buat. Dari persediaan barang2nya. Kemdian nak tunggu ayam lembut pon satu hal juga kan.
Saya masak lebey kurang macam uols la jugak. Sama je, mungkin caranya yang berbeza. Lain orang lain caranya kan. So, kita kena la hormati hak orang juga. "Betul tak?"
Antara bahan2 yang saya gunakan ialah:
Kelapa parut –amik pati santan dan perahan kedua
Daun limau purut –hiris halus (stok saya bawa dari kampung hari tu. hihi)- nak sedap guna daun kunyit ye sebab baunya lagi harum.
Ayam tua
*Cili kering -hiris, rebus
Bahan2 yang bertanda * tu saya hiris kasar. Kemdian kisar.
Kalau mood rajin mai, boleh lah mayang halus2. Tak payah kisar ok.
Kuantiti dan tahap kepedasan terpulang, pandai2 la uols agak ye :)
- Masukkan ke semua bahan yang dikisar tadi ke dalam kuali. Masukkan ayam, kerisik, daun limau purut dan santan. Gaul bagi mesra kesemuanya.
- Bila dah nampak mesra, renehkan atas api, Guna api sederhana.
- Bila dah sebati semuanya perasakan dengan garam dan gula sesedap rasa uols.
- Saya biarkan kuahnya kering ye sebab cik abe suka kering2 dari berkuah.
Makan Rendang Pedas Ayam Tua ni dengan nasi putih je pong. Pastu hiris cili hijau sikit, letak kicap manis sesedap rasa, kemdian perah asam limau sikit. Alahai,
"Sedapppnya.." hihihihi
pppsssttt: Alhamdulillah, hujan dah turun kan :)
26 Comments
wow, sedapnya.. makan pula dengan nasi panas2... fuhh :)
ReplyDeletesdapnya..:)
ReplyDeleteSedapnya. Rindu nak makan rendang mak.
ReplyDeleteboleh pkai itik x?
ReplyDeletexpernah masak rendang..makan tu selalu la..hehe
ReplyDeletehari ahad hari tu masak rendang jugak...tapi ayam biasa...ayam tua x berapa minat la cik su...liat...he he he...
ReplyDeleteekceli mak mertua suka masak rendang guna ayam tua..hehe..leceh ckit,lme nk tggu..
ReplyDeletesedapnyaaaaaaaa... jijah paling3 suka rendang ayam!
ReplyDeleteSedapnya rendang....tq share resepi.
ReplyDeleteayam tua tu mcm mn kak?
ReplyDeletenyum2 sedapnyer...teringatkat mak..dier suka no masak gini...
ReplyDeletea'aa kalu daun kunyit lg sedap...
ReplyDelete*sue dpt capture ke angka sejuta td?... kalau ada emel sy ek
tak pernah lgi wat rendang guna ayam tua...
ReplyDeletesalam ciksu...
ReplyDeleteakak ni selagi mak ada..mak je la yg masak...akak tukang kacau je sbb akak lebih suka mengemas dan menjahit...
sedap sungguh tengok
ReplyDeleteayam tua buat rendang mmg mabeless..!
ReplyDeletesedap rendang ayam :)
ReplyDeleteteringat kat rendang air tangan mak.. tak sabar nak raya ni.. hihihi
Tak pernah jugak beli ayam tua ni QR...lagi pun hubby mmg tak pandai nak mintak-mintak ni jadi kerja lagi senang le hehe
ReplyDeleteraya 2012 akk sy buat rendang ni.. hope thun ni buat lgi.. hehe
ReplyDeleteemmm sedapnya...
ReplyDeletecik sue ni bagi je smua masakan mesti terer kan... nk tau cik sue belajar masak dari sape? mesti mak kan.. ? nmpk sdp ayam rendang tu.. nyum3..
ReplyDeleteAyam pencen mmg sedap buat rendang ;)
ReplyDeletesangat masyuk kalau buat rendang camni, best lah blog ciksu ske tunjuk masakan yg lebih kurang macam mak akak masak :)
ReplyDeletehaih... kecur air liur... huhuhu ada lagi? nak sikit...
ReplyDeleteNak bg lembut ayam pencen senang je..kasi rebus ayam tu dengan air kelapa..insyaallah. .rebus lama skit..
ReplyDeletejijah suka sangat rendanggg! terliur tengok ha..
ReplyDeletexsabar nak balik kampung...
﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)