Menu berasaskan labu untuk rania.. rania suke makan labu kalau dibuat cucur. kalau dibuat sayur lemak kuning atau putih, makan gitu2 jek. tapi kalau labu dibuat cucur, bila habis dalam pinggan tu, ditanya lagi sambil usung pinggan ke hulu ke hilir..
"mii, lagi.. lagi.."
cucur labu yang sedap dimakan time panas2.. lembut jek. ummi buat simple2 je..
just rebus labu + garam.. agak dah lembut terus angkat dan lecek time panas2 tu. biar sekejap. kendian baru masukkan tepung gandum.. agak2 je. jangan terlebih letak tepung plak.. pepandai lah agak time uli tu. pastu jemput dan goreng macam biasa. masa nak jemput tu, sapu minyak dekat jari jemari, nanti tak de lah melekat lekit jari jemari mu ittew, kan !!
cucur labu sedap.. jemput makan (",)
5 Comments
Amboi! Rania makan sepiring sensorang ye:)
ReplyDeleteSedap tu auntie tahu.
sedapnya
ReplyDeleteTak pernah pulak labu buat cucur, Ciksu. Bolehlah next time buat ni, bagi rasa kat suami dan anak-anak kalau mereka berkenan. Selalunya labu ni saya masak lemak aje. Itu yang rasa paling umpphlah di anak tekak!
ReplyDeleteSelain dibuat cucur, labu manis pun boleh dibuat kuih koci.
ReplyDeletemak saye pon ade buatkan cucur labu ritu mase cuti.... hmmm rindunya nak rasa... selamat menjamu akak
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)