Tudung kanak-kanak

Melawat bakal ladang terung & kutip siput

siput apa ? siput yang orang selalu buat masak lemak dengan pucuk paku tu. siput sedut erk !!

daku memang tak pernah makan sebelum kawin dulu sebab makayah tak pernah ajar makan pon + susah nak cari siput sedut belah2 saya tapi bila dah kawin dengan ayah rania, family in law memang makan. masa awal2 dulu, suami yang ajarkan daku cara nak potong muncung siput tu. kena ada caranya bila nak potong siput tu. bila tak kena caranya, nanti bila nak makan, time sedut siput, isinya tak keluar2 pon. bunyi je lebey. muahahaha.

sekarang, daku dah tak makan siput sedut ni. huahuahua. kesnya, sebab tersedut siput pastu isinya jatuh dalam pinggan. bila tertengok terus kembang tekak. hohohoho.

nak citer pasai kutip siput aje tapi melalut ke lain pulak, kan ! haisshhh.

ini aktiviti pagi tadi. kami ikut mil and adik ipar ke ladang yang bakal ditanam terung. projek my biras. in shaa Allah :')

cuaca di kampung, panas lit-lit.

sebelum pergi sungai cari siput, kami balik sebab rania dah mula erk.. erk... maybe panas dan tak selesa. daku pon naik rimas. nak tak nak, balik aje lah

sudahnya tak dapat la nak join adik ipaq cari siput. konon2nya selepas bagi rania makan, kami nak pergi semula, sekali dorang dah sampai depan rumah. hikhiks. so, tak dapat la nak tengok dan rasai sendiri pengalaman cari siput sedut tu. huhuhu >_<

banyak juga hasilnya. adik ipaq ambil separuh, mil ambil separuh. untuk dimasak esok hari. nak gi kelah.. ke mana...

tunggguuu..

ppppssttt: gambar non hado..

3 Comments

  1. Sedap siput sedut ni
    Pernah tengok dlm.majalah3...siput ni dh makin susah nk cr

    ReplyDelete
  2. salam kak siput sedut? wahahaha eeee xpernah makan :P

    ReplyDelete
  3. sedut siput sampai pening2 kepala sebab tak reti hahaha. tapi sedap!!! memang. kalau tengok isinya memang kembang tekak nak telan lagi hahahaha

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin