mana dapat pisang nangka tu ciksu ?
Kerepek Pisang Nangka
- pisang nangka buang kulit. cuci dan bilas dengan air.
- panaskan minyak
- minyak panas terus sagat pisang ke dalam kuali
- masukkan air garam + marjerin. kacau-kacau bagi rata.
- goreng hingga kuning keemasan.
kali pertama masa duduk jb. buat kereek pisang guna pisang abu. pon sedap. buat untuk hari raya haji. kebetulan raya di sana. setiap rumah buat hidangan memasing. kendian pergi beraya. dah janji jangan buat menu yang sama. so, kami laki bini pilih untuk buat kerepek. agak renyah kan. lagipon kami belum anak masa tu.
ini kira kali kedua.kali ni saya guna pisang nangka. lagiii sedappppp. rasa lemakkkkk pisang nangka tu.
Terung Goreng Belacan
- terung potong bulat.
- hiris cili merah, cili hijau, bawang merah. kendian kisar dengan ikan bilis yang direndam beserta belacan.
- tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- masukkan air, biar mendidih
- masukkan terung.
- perasakan dengan garam dan gula sesedap rasa.
- tutup sekejap. bila terung dah kecut, masak lettew. senang kan.
pastu bakar ikan mayong
3 ketul. cicah dengn cabai kicap. jadi la untuk 2 orang makan. tak ada nak beria mana.
4 Comments
rajin nye buat kerepek pisang tu ye ;')
ReplyDeleteadoi terliur tengok kepek pisang ni..klu pas buka dok depan TV ralit kunyah habis jugak sebalang hehe
ReplyDeleteRajin ciksu buat kerepek...
ReplyDeleteohhh tambah marjerin.. boleh cuba pulak lepas ni. sebelum ni tambah air garam tu je
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)