Tudung kanak-kanak

Pengalaman Bersalin: Kena Jahit Luka Episiotomi

sebelum kena jahit tu sempat la pegang anak sekejap sebelum dorang bawa untuk dibersihkan. kendian serah pada ayahnya.. sudahnya tinggal saya sensorang dalam LR tu.. dengan sejuk aircondnya tak yah cakap la.. menggigil kot.. 

my baby selamat keluar jam 11:48 pagi. jam 12:00 tengah hari.. nurse mula siap sedia barang keperluan untuk proses menjahit.. waktu ni memang saya sedar..
siap dok nyembang lagi dengan nurse tu.. sambil mata melilau nengok nurse buat persiapan menjahit.. pastu mulut ni dok pot pet menanya itu ini.. saya dok tanya,

 "banyak ke nak kena jahit?"
"lama tak nak jahitnya?"
"kena jahit 3 lapisan ke?"
"sakit tak?"
"ada cucuk ubat bius tak?"

sampai la nurse tu tak larat nak layan dah.. hahaaa..
yang dia pesan kalau tak nak rasa sakit, sedut aje gas yang disediakan kat katil tu.. hihihi.. 

bila tiba masa kena jahit tu, layan je .. huuuhhh.. 

masa kena cucuk untuk ubat bius tu dah mula rasa ngilu.. 
untuk lapisan dalam boleh bertahan lagi.. xda rasa sangat..
masuk lapisan kedua pon oke oke jugak la.. masih boleh nyembang..
masuk aje lapisan ketiga terus sedut gas habis habisan.. 
tak sanggup kot nak rasa time misi dok cucuk tarik tu.. muahahaa..
itupon dok buka tutup juga penutup gas tu.. dok sibuk menanya banyak lagi ke tak.. gamaknya, nurse tu pon runsing.. yang saya asyik le dok bertanya :D
penyudahnya sebelum nurse tu tamatkan aktiviti jahit menjahitnya tu, Dr. Amira datang check lagi sekali.. dia tekan2 perut bagi keluar sisa2 darah yang ada kot.. terasa la senak kejap.. penyudahnya Dr. Amira yang habiskan jahitan tu.. perghhhh peritttttt.. 

1:00 tengah hari
baru selesai jahit.. lepas kena jahit terus pakai stoking.. memang sejuk dalam LR tu sebab nak bagi hilang bau hanyir darah kan.. tak lama lepas tu nurse datang bagi susu kambing untuk saya minum & bawakan baby juga.. masa ni baru berpeluang bf baby (",)




masa ni kan YA ALLAH TERHARU SESANGAT.. AIR MATA SAYA LAJU JE MENITIK SAAT BABY DOK PULUN NYUSU.. RASA SEBAK SESANGAT MASA TENGAH BF ANAK SENDIRI TU
LAGIPON SUSU BUKANNYA ADA SANGAT.. BABY PON KEJAP2 MERENGEK JE.. SAYA SUAKAN JUGA BIAR BABY USAHA. NAWAITU SAYA, NAK BF BABY SEHINGGA USIA 2 TAHUN. SEMOGA ALLAH MURAHKAN REZEKI SUSU IBU BUAT ANAK UMMI. AAMIIN 


3:00 petang
dok lepak dalam LR tu, sampai la nurse tadi bertukar shift.. lama la juga.. 
sebelum dihantar ke wad.. dorang suruh saya buang air kecil.. tapi tak boleh.. rasa semacam je.. baru lepas jahitkan.. hukhuk.. pastu nurse cakap tak pa la, nanti balik wad cuba buang air kecil jugak.. saya angguk kepala je la.. selesai pe semua, terus tukar katil, kendian kena tolak ke wad.. pindah je ke katil wad terus Mak Perak sapukan minyak panas anugerah satu badan..


ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH..
DENGAN LAHIRNYA PERMATA HATI KAMI NI MAKA TAMATLAH SUDAH
 “RAJUK JIWA MENANTI PERMATA”.. 
TERIMA KASIH YA ALLAH..

35 Comments

  1. Pengalaman anak kedua mereka tak beri gas oksigen pon. Wuwuwu sakit

    ReplyDelete
  2. Good baby... papndai dia nyonyot..ala baby pun bukan lapar nak minum sangat pun masa ni tapi nak mesra ngan mama nya :D

    Saya masa beranak kan Tipah kat sini kan, lepas beranak tu dorang letak jer baby on me, dorang biarkan jer me and baby feel each other, and masa tu doktor selamba je jahit sambil kita duk peluk baby ni... tak terasa sakit sangat walau tak bius sebab ada pengubat kat dalam pelukan ni kan. hehehhe

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. dah takde rajuk2 dah hehe.. Syukur.. zaza tumpang heppy

    ReplyDelete
  4. pengalaman yg cukup berhargakan... akak dapat bayangkan perassan itu..

    masa dokte jahit dulu akak tak rasa apa dah..hehehe rasa seronok sebab baby dah keluar

    ReplyDelete
  5. nnt saya cerita pengalaman sy ye.. agak pahit jugakla.. huhuhu..

    ReplyDelete
  6. seriau je kan time jahit tu :)

    ReplyDelete
  7. SubahanAllah!!
    Rindunya saat & ketika ni..
    ;,)
    Walaupun sakit tp kita rasa nikmat kan.. ;D

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah ciksu..rajuk jiwa sudah terubat..sakit pon x apa kan ciksu bila tgk anak sendiri

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah....dh x merajuk dh la ni...hihihi

    ReplyDelete
  10. baca part kena jahit tu sakitnyaa..huhu

    ReplyDelete
  11. seghiauuu dgr time kena jahit tu...
    la ni bb still BF ke?

    ReplyDelete
  12. Adoi ngilunye bila teringat momen tu.

    ReplyDelete
  13. Macam terasa baru jer mengalaminya bila baca entry ni..walaupun dah berlaku 4 thn lepas hehe

    ReplyDelete
  14. Asslmkm ciksu.. Alhamdulillah..
    Sebak rasanya. Terkenangkan pengalman sendiri..
    Lpas ni share sekali gmbr bby ye ciksu..

    ReplyDelete
  15. aduh bila baca part jahit tu rasa nyilu pula...jahit hidup2 kan.. jijah xde pengalaman bsalin normal risau gak.. tp niat hati anak2 seterusnya nak bsalin normal.. inshaaAllah

    ReplyDelete
  16. kesian kat dia menderita masa bersalin... mudah2an Allah membalas dengan syurga firdausi hendaknya... aminnn

    ReplyDelete
  17. part kena jahit tu mmg xtahan...ngilu ase

    ReplyDelete
  18. ape pun tahniah... lama menantikan... pasti bahagia dan lengkap da... tahniah...

    ReplyDelete
  19. ape pun tahniah... lama menantikan... pasti bahagia dan lengkap da... tahniah...

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah, Cik Su...
    Dah berakhir pun rajuk jiwa tu... tak sabar nak tengok si bby comel tu... :)

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah.. pandainye bby ciksu nyut nyut.. bby ldy mule2 tu xpandai.. misi tenyeh2kn mulut bby kt nipple.. huhu..

    ReplyDelete
  22. Yeyyy, berakhir dah rajuk dia. Boleh tukar la header blog lepas ni.

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah..moga selamat semuanya dan membesar jadi anak yg baik..tahniah kak!

    p/s:jemput join segmen pertama kami http://afifahaddnan.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-bersama-afifahaddnan.html

    :)

    ReplyDelete
  24. mmg detik yg paling tak boleh lupa bila anak mula nyonyot..amzing kan kuasa Allah..pandai betul baby hisap..sy Alhamdulillah dua2 anak susu byk melimpah ruah lepas bersalin..:)

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah.... selamat melahirkan anak... tahniah akak.. semoga anak itu memberi manfaat dan menjadi anak yang soleh.. :)

    ReplyDelete
  26. inshaAllah ada rezeki lagi lepas ni. akak doakan. dah jadi ibu, dah tau semua ragam mengandung, bersalin, skrg jaga bby kecik...take care ye

    ReplyDelete
  27. saya pun masa kena jahit asyik dok tanya soalan je
    masa anak no 2 pun saya buat gitu
    macam-macam dok tanya
    tapi diorang jawab aje tanpa banyak soalan
    agak impress untuk hospital kerajaan =)

    ReplyDelete
  28. alhamdulilah semuanya dah selamat kan. ohhh baru tau yang LR sejuk sebab dah hilangkan bau hanyir darah.

    ReplyDelete
  29. Dah tak rasa sakit masa jahit bawah tu. Sebab rasa sakit bersalin dah cover suma tu ☺

    ReplyDelete
  30. Hahaha, nak gelak rasanya! Ish, tak baik saya ni tau! Saya pulak sepanjang bersalin tu senyap sebab takut. Lepas je baby keluar terus boleh potpet dengan doktor. Doktor pun pelik siap cakap lagi "Aha, ada pun suara rupanya. Ceria jugak!" sambil sedap je dok menjahit. Saya tak rasa apa pun sebab dah kena epidural. Sejuk memang sejuk. Dua-dua anak lahir malam. Anak kedua lagilahkan, tak berbaju nipis je sebab masuk operation room. Gigil-gigil sementara nak masuk bilik semula. Gigil takut ada, gigil sejuk pun ada!

    ReplyDelete
  31. Sya dapat bayangkan macam mna kena jahit.. Sebab masa lepas bedah tu doktor bg tau lah sah dah nak jahit.. Tak sakit, tapi terasa la dia tekan² perut tarik² sana sini.. Rasa senak sikit, xtau la doktor buat apa..

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin