Tudung kanak-kanak

Roti Sosej Berinti Daging


Entri berkaitan menu je la ye.. itu yang selalu saya buat sekarang ni.. hihi.. rajin la katakan.. rajin untuk mengenyangkan perut sendiri.. kali ni kita buat ROTI SOSEJ BERINTI DAGING.. kalau nak makan kena la rajinkan.. betul tak!! kita kena selalu sebut rajin.. jangan asyik sebut malas nanti malas la jadinya.. mihmih.. bukannya apa uols, petang tadi saya tengok DR. MUHAYA dalam program RESET MINDA tu.. syokkan tengok siaran tivi yang berbentuk ilmiah.. semoga diri kita juga teransang ke arah yang lebih positif.. in shaa Allah :D

Berbalik pada menu tadi.. ROTI SOSEJ BERINTI DAGING ni selalu saya buat untuk sarapan pagi, minum petang atau makan malam.. kurangkan pengambilan nasi katanya.. sampai bila? entah ler.. bergantung kepada penerimaan anak tekak & perut.. hahaaa..


Cara nak buat simple & cepat.. bahan2 terpulang pada uols.. pandai2 la adjust untuk selera masing2 k.. macam saya, saya guna roti sosej + daging kisar Ramly + capsicum merah + cili hijau + tomato + bawang holland + lada hitam (tumbuk) + sos cili + serbuk oregano + garam + air sikit..

Tumis bawang holland sampai kuning (jangan guna minyak banyak ye), kemdian masukkan daging kisar, kacau sampai sebati dengan bawang..
masukkan sos cili, air.. biar sekejap..
masukkan tomato, cili hijau &  capsicum.. kacau sebati..
perasakan dengan garam, lada hitam & serbuk oregano..
siap

Saya guna roti sosej Gardenier.. 6 keping roti tu ngam2 dengan intinya.. untuk daging pulak saya guna sekeping je.. memang berbaloi2 la masak.. jimat pon jimat, kenyang pon kenyang.. hihi..

Niat asal nak buat ala2 roti john.. tapi ingat kena bancuh telur, terus cancel.. saya kan anti telur.. hahaa.. tu yang makan macam tu aje..

Kalau ada salad lagi sedap.. saya just tambah sos cili + mayonis je..
 "sedapppp.."






37 Comments

  1. saya suka ini menu, kami mmg banyak pakai daging cincang, tu duk ada menunggu dah dua hari saya keluarkan dari peties tapi bosan takder idea. hehehe nnt banyakkan up resepi daging2 ni yer ciksue.

    ReplyDelete
  2. Su, apasal anti telur plak ni? hehehhe....

    ReplyDelete
  3. sekali sekala tukar selera..sedap!!

    ReplyDelete
  4. SINGGAH SINI SETELAH 3 HARI TAK BLOGWALKING..HEHEE :D

    ReplyDelete
  5. ciksu ni suka tau buat cikna terliur.. hhihi.. cikna pun rajinnnn.. :)

    ReplyDelete
  6. nampak sedap la sue, lawa plak tu cara hidangannya :)

    **yang kena darah tinggi tu henpon akak, akak dah delete ayat tu jadi salah faham plak, hehe:)

    ReplyDelete
  7. bagus apa share resepi yang sedap2 ni...sharing kan caring...hehehe...

    ReplyDelete
  8. singgah mlm2 ni..terus lapo tgk makanan ciksue..hehhe

    ReplyDelete
  9. hadoii, asal nampak makanan je , terliuq je tekak nih heeee

    ReplyDelete
  10. haish ciksue sebut roti john,tetiba teringin pulak nak makan memalam ni....hukhuk...

    ReplyDelete
  11. wahhhh CikSu..
    gajinnya dia..nmpk sedap lah..mabeless nih :)

    nati nk try lah,nasib dok jauh,kalo dekat dah mintak dah satu.hehehee

    ReplyDelete
  12. wahh.. ciksu mmg rajin betul masak memasak nih..

    pssttt.. tahniahhhh ... ciksu menang intan berlian GA..!!

    ReplyDelete
  13. eh...samalah pula.. akak masak daging macam ni dan makan dengan dua keping roti gardenia.. sedap, akak suka ni.,

    ReplyDelete
  14. tak penah terfikir nak wat camtu... nak try insyaAllah... thanks for the idea...

    ReplyDelete
  15. boleh la buat menu pagi suami nanti, tetiap pagi weekend mesti jenuh pk ape la nk masak kat dia nie hihihihi

    ReplyDelete
  16. bunyi pun dah tau sedap.. overdose kan dgn salad dgn timun banyak2 sure best.. kalau husband saya dia suka letak pickles.

    ReplyDelete
  17. kenapa setting blog ni macam dah terabur je????

    ReplyDelete
  18. Kalau guna daging berger pun sedap jugak QR....

    ReplyDelete
  19. sekali2 tukar selera ala2 western plak kan...

    ReplyDelete
  20. aduh! nampak sedap lah sis..tak pernah buat lagi ni..hehe

    ReplyDelete
  21. sedap ni.. daging cincang tu kan, Ros tak pernah try beli lagi sebab tak tahu naka masak apa. hihi.. bolehlah try buat yang ni nanti.. tq ciksu. sesekali ubah selera, ok gak kan :)

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum qaseh...sedapnya tengok...;)

    ReplyDelete
  23. sy suka juga buat mcm ni tp mkn dgn roti gardenia je..ish2..mkn dr pagi sampai mlm pun ok je.pastu sumbt sikit kat Aniq..haha,,baik tak mummy dia ni..

    ReplyDelete
  24. mcm ala2 kebab la ni kan.

    ciksu syg, kalo boleh elakkan process food seperti sosej dan daging cincang tu, elakkan la. dia blend skali dgn apa pun kita tak tahu. kalo nak buat daging cincang, beli daging fresh then cincang la. tapi sekali sekala okay la kot. jgn marah ye akak nasihat je.

    ReplyDelete
  25. kalau saya nih dah hidup sendiri, nnti saya jengah blog ciksu jelah kalau nak buat makann hihi. sekarang harap mama masakkan je hihi

    ReplyDelete
  26. Rajin juga Ciksu ni demi mengenyangkan perut sendiri. ya. Ni ada tiga lagi menunggu di rumah, menanti apa yang dapat dimakan malam nanti. Mommynya memang betul-betul dah kekeringan idea. Asyik ayam aje, dah nak termuntah ayam balik dah ni Ciksu. Eh, akak pun ada stok daging cincang ni, leh lah buat sosej ni. Alah, nak gi beli rotilah pulak! Malas betul nak gi shopping nih! (Eh, tetiba aje shopping pulak...)

    ReplyDelete
  27. heheh simple je tp malasnye tu je cik sue,heheh takpe akn di cube resepi ni nnt bile kelapangan,,thnx sharing =)

    ReplyDelete
  28. salam QR..

    Dapnye...dapnye..
    rajin btl masak hihi..kalo cma tu sapu sardin jer paling rajin..

    leh try resepi QR ni..nmpk mngancam sungguh.. :)

    ReplyDelete
  29. nyum,nyum..sedapnya..hehe..IbuNoey pun masa masih bercuti ni cam rajin nak masak jer.tapi terkejar-kejar sikit la kalau si baby nak menyusu..

    ReplyDelete




“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)