Tudung kanak-kanak

Cara elak bendi berlendir

 Saya memang suka makan kacang bendi.. tak kesah la kalau di rebus buat ulam ke, campur dalam gulai ke, buat sayur goreng ke, campur dalam nasi goreng ke.. haa, asal nama bendi je saya mesti suka makan.. hari hari makan pon tak pa, tak jemu.. hihi :)

Dalam komen yang lepas lepas saya ada dapat komen yang tanya macam mana saya buat Nasi Goreng Bendi.. nampak tak berlendir.. nak tengok Nasi Goreng Bendi saya tu klik SINI 


Selalunya la kan kalau saya nak

REBUS/ BUAT SAYUR/ CAMPUR DALAM GULAI, SAYA TAK AKAN POTONG KEPALANYA.. LEPAS CUCI TU TERUS JE REBUS DENGAN KEPALA KEPALANYA SEKALI.. pastu cicah dengan sambai belacan.. hahaa, sedapnya (:

 LAGI SATU TIPS, BASUH BENDI DULU SEBELUM POTONG.. jangan dah potong baru basuh, nanti habis le berlendir bendi tu.. 


TIPS KETIGA JANGAN MASUKKAN AIR DALAM SAYUR BENDI.. NANTI SAYUR YANG SIAP DIPOTONG TU AKAN MENGELUARKAN LENDIR DENGAN SENDIRINYA.


Berkesan ke tak, cer try buat kat dapur uols k :D


Dah citer bab bendi, nak selit la sayur bendi saya ni, boleh (:



Sayur Goreng Bendi + Ikan Bilis

Bendi basuh, sejat air pastu baru potong + bawang putih ketuk ketuk je + ikan bilis goreng siap siap + daun limau purut + asam keping sekeping + garam sesedap rasa.. tumis bawang putih sampai garing, kemdian masukkan bendi, daun limau purut, asam keping.. kacau kacau la sekejap, perasakan dengan garam.. cukup rasa boleh le angkat.. masukkan sayur bendi dalam mangkuk, gaul sekali dengan ikan bilis tadi.. siap (:


Selain elok diamalkan oleh ibu ibu semasa hamil..

dipercayai lendir bendi memudahkan bayi keluar.. bendi juga membantu menguatkan otak serta menambah daya ingatan.. in shaa ALLAH.

pssstt: Ikan bilis pon boleh tambah darah (:


UPDATE:

Tips dari Nastyna Mama JJ
Pastikan pisau juga kering untuk potong bendi.

28 Comments

  1. wah! tq petua ni sis..rajin juga makan sayur bendi ni.suka makan cecah sambal belacan..:)

    ReplyDelete
  2. sama dgn anak2...suka mkn bendi...si kakak tu kalau letak dlm asam pedas @ kari mmg laju mkn. goreng cam ni pon sedap.

    ReplyDelete
  3. Hai, Cik Sue...
    K nrl pun suka makan bendi... patutlah kadang2 k nrl masak berlendir sikit, kadang2 ok je... rupanya ini tips untuk elak bendi berlendir... ^__^

    ReplyDelete
  4. kalau nak buat gulai kari tu, arwah mak akak suruh tikam kat atas bendi tu..
    Ya Allah rindunya gulai ikan pari yang mak masak.. :(

    ReplyDelete
  5. oo..baru tahu..nice info..bleh praktik nih..

    ReplyDelete
  6. salam ciksu.. ciksu lady ke mari.. hehehe..
    sedapnye sayur bendi.. feveret lady ni.. tp setakat lady pandai masak ni lady x pernah lagi msk bendi.. hihihi.. nanti lehla cube mskn ni..

    ReplyDelete
  7. fae x suka makan bendi. sebab berlendir tu kot...

    ReplyDelete
  8. sayur bendi goreng sedapkan...hihi..teringin la pulak nak makan bendi goreng bila tengok gambar bendi tu...hehehe...rasa betul dah tips tu...basuh bendi sebelum potong....

    ReplyDelete
  9. betul tuu. nina pun ada terbaca gak pasal bendi dan mudah beranak ni. nanti nk amalkan jugaklah

    ReplyDelete
  10. jijah suka bendi! tak pasal lendir2 ni baru tau..

    haah makan bendi nak dekat bersalin utk senang bersalin.. jijah pun buat cuma xde rezeki nak bersalin normal

    ReplyDelete
  11. banyak khasiat rupanya bendi ni ye.. cikna pun suka jgk mkn..

    ReplyDelete
  12. Nampak bendi terus teringatkan budu.. cicah budu n mkn dgn nasi panas mmg sedap....

    ReplyDelete
  13. sedapnya bendi..sy suka sgt mkn bendi..

    ReplyDelete
  14. Good tips, lagi satu pisau kena kering kalau nak potong bendi ni. hehehee my favourite jugak ni.

    ReplyDelete
  15. Betul tu...memang itulah petuanya agar bendi tak berlendir...kalau buat asam pedas n kari,jika tkde bendi,terasa tak sempurna asam pedas n kari tersebut...kari ikan la kan....haha

    ReplyDelete
  16. sayur bendi...nur suka goreng sebiji2....pilih yg kecik2..sedap.. :)

    ReplyDelete
  17. Ciksu, kepala bendi yg mana? Yg hujung tirus ke atau yg pangkal tempat keluar putik tu? Sy tak minat bendi tp selalu jgk masak bendi sbb suami suka. Mcm ciksu jgk dia, feveret bendi.

    ReplyDelete
  18. Bendi bt ulam xpnh try lg...ad ea...

    ReplyDelete
  19. petua mama yg husna guna kalau kat rumah sewa, nak masak sayur bendi tp nak letak air sikit pon boleh.. lepas tu masukkan asam keping.. lendir bendi tu pon xde la bnyak sgt..

    ReplyDelete
  20. selalu bendi letak dalam gulai ikan je.. sedap!.. kalau ulam atau goreng, jarang buat :)

    ReplyDelete
  21. suka letak bendi dlm kari.. wajib.. kalo goreng2 pun sedap.. tp paling sdp arwah mak la yg masak.. mcm kak tihara gak, rindu masakan mak.. T_T

    ReplyDelete
  22. Sedap tu bendi cicah sambal belacan..
    Suami pun elok mkn bendi ;D

    ReplyDelete




“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)