Dalam komen yang lepas lepas saya ada dapat komen yang tanya macam mana saya buat Nasi Goreng Bendi.. nampak tak berlendir.. nak tengok Nasi Goreng Bendi saya tu klik SINI
Selalunya la kan kalau saya nak
REBUS/ BUAT SAYUR/ CAMPUR DALAM GULAI, SAYA TAK AKAN POTONG KEPALANYA.. LEPAS CUCI TU TERUS JE REBUS DENGAN KEPALA KEPALANYA SEKALI.. pastu cicah dengan sambai belacan.. hahaa, sedapnya (:
LAGI SATU TIPS, BASUH BENDI DULU SEBELUM POTONG.. jangan dah potong baru basuh, nanti habis le berlendir bendi tu..
TIPS KETIGA JANGAN MASUKKAN AIR DALAM SAYUR BENDI.. NANTI SAYUR YANG SIAP DIPOTONG TU AKAN MENGELUARKAN LENDIR DENGAN SENDIRINYA.
Berkesan ke tak, cer try buat kat dapur uols k :D
Dah citer bab bendi, nak selit la sayur bendi saya ni, boleh (:
Bendi basuh, sejat air pastu baru potong + bawang putih ketuk ketuk je + ikan bilis goreng siap siap + daun limau purut + asam keping sekeping + garam sesedap rasa.. tumis bawang putih sampai garing, kemdian masukkan bendi, daun limau purut, asam keping.. kacau kacau la sekejap, perasakan dengan garam.. cukup rasa boleh le angkat.. masukkan sayur bendi dalam mangkuk, gaul sekali dengan ikan bilis tadi.. siap (:
Selain elok diamalkan oleh ibu ibu semasa hamil..
dipercayai lendir bendi memudahkan bayi keluar.. bendi juga membantu menguatkan otak serta menambah daya ingatan.. in shaa ALLAH.
pssstt: Ikan bilis pon boleh tambah darah (:
UPDATE:
Tips dari Nastyna Mama JJ
Pastikan pisau juga kering untuk potong bendi.
28 Comments
buat ulam pun sedap ni;..
ReplyDelete:)
ReplyDeletewah! tq petua ni sis..rajin juga makan sayur bendi ni.suka makan cecah sambal belacan..:)
ReplyDeletesama dgn anak2...suka mkn bendi...si kakak tu kalau letak dlm asam pedas @ kari mmg laju mkn. goreng cam ni pon sedap.
ReplyDeleteHai, Cik Sue...
ReplyDeleteK nrl pun suka makan bendi... patutlah kadang2 k nrl masak berlendir sikit, kadang2 ok je... rupanya ini tips untuk elak bendi berlendir... ^__^
kalau nak buat gulai kari tu, arwah mak akak suruh tikam kat atas bendi tu..
ReplyDeleteYa Allah rindunya gulai ikan pari yang mak masak.. :(
oo..baru tahu..nice info..bleh praktik nih..
ReplyDeletesalam ciksu.. ciksu lady ke mari.. hehehe..
ReplyDeletesedapnye sayur bendi.. feveret lady ni.. tp setakat lady pandai masak ni lady x pernah lagi msk bendi.. hihihi.. nanti lehla cube mskn ni..
fae x suka makan bendi. sebab berlendir tu kot...
ReplyDeletesayur bendi goreng sedapkan...hihi..teringin la pulak nak makan bendi goreng bila tengok gambar bendi tu...hehehe...rasa betul dah tips tu...basuh bendi sebelum potong....
ReplyDeletebetul tuu. nina pun ada terbaca gak pasal bendi dan mudah beranak ni. nanti nk amalkan jugaklah
ReplyDeletejijah suka bendi! tak pasal lendir2 ni baru tau..
ReplyDeletehaah makan bendi nak dekat bersalin utk senang bersalin.. jijah pun buat cuma xde rezeki nak bersalin normal
banyak khasiat rupanya bendi ni ye.. cikna pun suka jgk mkn..
ReplyDeleteNampak bendi terus teringatkan budu.. cicah budu n mkn dgn nasi panas mmg sedap....
ReplyDeleteNice tips... :-)
ReplyDeletesuka buat ulam..rangup je
ReplyDeletesayur bendi is my favourite!
ReplyDeletesedapnya bendi..sy suka sgt mkn bendi..
ReplyDeleteGood tips, lagi satu pisau kena kering kalau nak potong bendi ni. hehehee my favourite jugak ni.
ReplyDeleteBetul tu...memang itulah petuanya agar bendi tak berlendir...kalau buat asam pedas n kari,jika tkde bendi,terasa tak sempurna asam pedas n kari tersebut...kari ikan la kan....haha
ReplyDeletesayur bendi...nur suka goreng sebiji2....pilih yg kecik2..sedap.. :)
ReplyDeleteCiksu, kepala bendi yg mana? Yg hujung tirus ke atau yg pangkal tempat keluar putik tu? Sy tak minat bendi tp selalu jgk masak bendi sbb suami suka. Mcm ciksu jgk dia, feveret bendi.
ReplyDeleteBendi bt ulam xpnh try lg...ad ea...
ReplyDeleteTips bagus nih
ReplyDeletepetua mama yg husna guna kalau kat rumah sewa, nak masak sayur bendi tp nak letak air sikit pon boleh.. lepas tu masukkan asam keping.. lendir bendi tu pon xde la bnyak sgt..
ReplyDeleteselalu bendi letak dalam gulai ikan je.. sedap!.. kalau ulam atau goreng, jarang buat :)
ReplyDeletesuka letak bendi dlm kari.. wajib.. kalo goreng2 pun sedap.. tp paling sdp arwah mak la yg masak.. mcm kak tihara gak, rindu masakan mak.. T_T
ReplyDeleteSedap tu bendi cicah sambal belacan..
ReplyDeleteSuami pun elok mkn bendi ;D
﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)