Buat sayur senang senang je. Tumbuk ikan bilis, bawang merah, bawang putih, cili padi. Dah siap tumis sampai garing. Pastu letak air sikit. Saja nak bagi ada kuah sikit, boleh hirup. Hihi. Agak mendidih masukkan bayam merah tadi. Perasakan dengan garam sesedap rasa. Cukup rasa, tutup api. Makan dengan nasi putih panas panas. Baru berselera.
Saya tahu yang saya ni pernah kena darah rendah tahun 2010. Itu last check. Hahaa. Buruk perangai kan. Pergi check pon sebab masa bangun rasa kepala pusing pusing macam nak jatuh tapi tak jatuh pong. Hihi.
Pi klinik check, skali kena darah rendah la pulak. Hukhuk. Darah rendah ni keturunan ke apa erkk? Sebab adik saya yang no 3 pon ada juga rekod kesihatan yang menyatakan dia mengalami darah rendah. Itupon tahu masa dia gagal masa pemilihan akhir pengambilan Perajurit Muda TLDM tahun 2011.
Setakat ni saya cuma amalkan makan kerang, bayam merah, kismis & delima untuk tambah darah. Kalau ghajin selalu selalu la senaman supaya dapat menggalakkan pengaliran darah.
Darah rendah boleh berlaku apabila darah yang ada tidak mencukupi bagi bekerja menghantar bekalan darah ke seluruh badan. Sebab tu bila bekalan darah tak cukup, ianya tak sampai ke otak, bila tak sampai ke otak secara tak langsung kita akan kekurangan oksigen. Bila kekurangan oksigen, boleh menyebabkan kita pening pening nak pitam.
Masa check tekanan nadi pon lemah. Ada bacaan dia kan. Jantung tak pam darah dengan sepatutnya. Bila rajin bersenam jantung dapat mengepam darah dengan jayanya ke seluruh badan. Makanya kena seimbang. Baru le sihat tubuh badan.
33 Comments
sedap nih.. arwah mak deqla suka sayur bayam nih.. hukhuk.. resepi kangkung xde ker cik sue? hihi..
ReplyDeletebetul2
ReplyDeletedalam seumur hidup makan bayam merah ni baru 2-3 kali kot...he he he, tak berapa nak disuka bila tengok warna merah tu CikSu... hu hu hu...
ReplyDeletesy jrg mkn syur...adeh..npe la susah sgt nk mkn syur kn..hehe
ReplyDeletekalau HB low, boleh cuba makan supplement multivitamin shaklee. InsyaAllah berkesan. Cubalah..saya dulu pun HB low juga. dah bermcm cara, makan bayam, kerang, hati dan organ dalaman sila avoid..tapi x naik2 jugak HB nya. sejak consume multivitamin Vitalea ni, terasa ok je. Tun Mahathir pun amik vitalea ni. Kalau berminat, roger2 la kita ye. hehehe
ReplyDeleteSuka makan bayam masak bening jak sis..jarang tumis..hehe
ReplyDeletesuka buat sayur lmak dengan ubi keledek..:)
ReplyDeletemasa peknen mmg selalu kena darah rendah.. sehari sebelom gi check up
ReplyDeleterebus bayam merah, makan dgn nasi
hihi
saya suka bayam..hijau ke merah dedua sukaaa..
ReplyDeleteSaya suka bayam...bayam merah memg utk tmbh drh
ReplyDeletemakan hati, ikan bilis,
ReplyDeletejgn lupa ambil pin iron
suka bayam merah.. InsyaAllah dapat membantu.. take care dear
ReplyDeletecik su penat ke.. kdg tekanan drh rendah x semestinya faktor makanan .. kdg rutin harian pun iyer jgk..
ReplyDeleteJarang makan bayam merah, selalu makan yang hijau je..
ReplyDeleteBbrp mggu lepas, ada jugak kepala pusing cam nak pitam je bila bangun... tapi sekejap je... dalam 2 ke 3 kali... darah rendah jugak lah kot... tapi x pi check dr pun...
oo baru tahu..... selain kerang ...
ReplyDeleteaha bayam merah tmbh darah..
ReplyDeletesuka gk mkn bayam...
sedapp....
bayam ni menu wajib sy bila time prgnant..hehee..sbb HB low..
ReplyDeletebetul tu tapi cikna kureng sket bayam.. huhu..
ReplyDeleteDah lama tk makan bayam merah,biasa jumpa bayam hijau je kat paso.....
ReplyDeletelama tak mkn byam ni...amalkan kurma pun ok.. :)
ReplyDeletebayam merah ek..
ReplyDeleteAi sayur2 kurang skit tp sejak dah tua ni tgh dok amalkan mkn sayur2 dah.kekeke
sama la dgn akak ni, darah rendah juga,masa mengandung lg la teruk...asyik dok ulang makan bayam merah dgn kerang je la
ReplyDeleteSuka bayam ijo tu. Takpenah try bayam merah lg..
ReplyDeletemmg inilah yg org org lama sll sarankan..akak mmg jenis kurang darah..kalau tak bergincu n berbedak..sure org dok kata akak sakit..tu gincu dok sll kn bw g mana mana..hahah pucat je...
ReplyDeleteMemang bagus bayam ni.. kami kat rumah, kalau masak lemak memang kejap je habis. Kerang pyn sama, macam ratah je.
ReplyDeletentah kenapa, aku tak suka...
ReplyDeletesuka bayam masak tumis air..
ReplyDeleteSy mcm.x brp nk lalu makan bayam merah ni... Suka bayam hijau lagi.. Tpi mmg bgus pun utk tmbh darah...
ReplyDeleteSy mcm.x brp nk lalu makan bayam merah ni... Suka bayam hijau lagi.. Tpi mmg bgus pun utk tmbh darah...
ReplyDeletemy favourite sayur jgk ni..:)
ReplyDeletepayah la kot nak dapat bayam merah kat sini, will stick to ikan bilis yg mahal tu jer la huhuhu.
ReplyDeleteBaym mmg plihan ayut..tp yg merah ni xmnat sgt. Suka yg hijau jer... :)
ReplyDeleteala... bayam merah Ros tak minat.. sebab tak gemar bila masak, kuah/air dia berubah warna..hihihi.. kalau bayam biasa tu, memang feveret Ros..
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)