Alamak sia terlupa la pulak nak publish entry ni. Dah banyak hari dah masak resepi ni sebenarnya. Maaflah ye dah siap makan baru terkedek-kedek nak tayang ye.. hihi
Ni pon salah satu peberet masakan sia yang tak seberapa ni.
Bagi yang bertanya kenape perlu buang yang hitam-hitam di belakang udang tu sebab ianya mengandungi toksik. Nak jelas uols belek la sendirik nanti. Try buat uji kaji ye..hihi
Kadang-kadang rimas sebab kerja jadi lambat tapi sronok tau. Sia selalu buat step by step. Mula-mula potong janggut kemdian potong muncung.. lepas potong muncung baru belah belakang udang.. dah siap belah pe semua baru la tarik satu persatu.. guna gunting senang khoje *-^
Ghajin pulak dok membebel ye. Dah la tu jom tengok style sia buat Sambal Udang Galah Peria ni ;D
Udang galah kecik + peria + bawang putih dan merah dikisar + belacan + cili kisar + garam dan gula secukupnya + serbuk kunyit + air asam jawa secukupnya.
- Udang macam biasa la cuci, toskan dan gaul dengan serbuk kunyit dan garam. Then goreng dalam minyak sekejap.. toskan.
- Peria potong bulat atau terpulang. Hak individu ;)
- Tumis bawang putih dan bawang merah sampai kuning atau naik bau.
- Masukkan cili kisar dan belacan. Biar sampai pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa secukupnya. Biar mendidih.
- Masukkan peria. Kacau bagi rata.
- Perasakan dengan gula dan garam sesedap ghasa.
- Bila cukup ghasa masukkan udang yang siap digoreng tadi. Biar sekejap. Gaul bagi rata.
- Bila dah menepati citarasa boleh la tutup api.
Haa.. amacam senang je kan. Ala uols pon selalu kan buat.. cam tak biasa pulak. Sia punya masakan macam biasa kering la ye sebab en. suami tak minat kuah-kuah ni. Kalau ada pon hanya untuk sia gaul dengan nasi tu je ;)
31 Comments
ermmm...mcm sedap je, tak penah try masak lagi....
ReplyDeleteTahniah, dah bley cashout...
terliur tengo udang tu.....
ReplyDeletetak pahit je bila campur peria,..?
ReplyDeleteNur xsuka peria..huhuhu...
haaa yang udang tu nisah suke..
ReplyDeletetpkan yang peria tu kan.. kan kan.. erkkkkk terkebil2 mata sekejap. cheq tak sukaaaa , pahit.. :p
Uish sedapnyeeeeeeeeeee makan dengan nasi panas ni memang best
ReplyDeletewahh sedapnya kak oi..lama tak makan udang...nyum2
ReplyDeletewah udang..sedap tuu
ReplyDeleteassalamualaikum....
ReplyDeletewahh...sedapnya..dtg sini intai resepi...
uiks.. terliur tgknya ni...
ReplyDeletesedapnya udang galah ,lama dah tak makan udang ni..teringin jugak nak cari tapi memula nak beli ketam dulu..hii :)
ReplyDeletetapi apa ciksu? hehe..
ReplyDeletewah kak intan peberet tau udang..peria pon sedap..kak intan suka...pahit tapi sedap! tq ciksu selalu share resipi...really appreciate
nampak sedap...... tak pahit ke peria masuk dalam tu
ReplyDeletewaaaa...sedap nyer
ReplyDeletesambal udang memang best. tapi saya tak makan peria.hehehe
ReplyDeleteLapor tengok gambar tu..susah nak dapat udang galah. bulan lepas, dekat pasar adalah jumpa..lepas itu tak ada dah. Akak suri rumah full time ke? memang berjaya lah akak..hehe..
ReplyDeletemenggoda tau udang tu. huhu..
ReplyDeletehai ciksu.. cikna datang ni.. sihat?
sedapnye..
ReplyDeletepepagi da tgk sambal udang..adoiii
sy biasa gak masak sambal udang nih...tapi tak pernah pulak letak sayur peria tu...
udang suke.....peria x suke..hehe
ReplyDeletesalam perkenalan
ReplyDeletebaru terjah semula blog lobak ni...
jadi follower ke 1000 tadi heheheh
slurpppp...tgh hari ni apa la agaknya menu mak....tgk udang ni pun terliur dh nie....seb baik half day leh mkn nasi kat rmh hari nie...hehe
ReplyDeleteSia? Eh, ciksu org sabah ke?
ReplyDeleteYe la.. yg hitam2 belakang udang tu tahik dia kan? Dah tentu ada toksik.
Tak rasa pahit ke kalo campur dgn peria ni ciksu?
betul tu urat udang kat belakang tu kena buang.
ReplyDeletekekadang tu kita makan kat luar dorang masak sekor gitu mana ada buang bagainya aih.
udang tu makan peria tu plak yg xmakan hihihihi
ReplyDeletesinggah sini lagi, lawat Cik SU.. tak ada entry baru ke Cik Su :)
ReplyDeletetiba2 terasa nak masak dan makan sambal udang galah lah pulak Cik Su...nampak sungguh menyelerakan...
ReplyDeletesambal udang tu selalulah sbb feberet tp x png la lg masuk skali peria..sedap eh Ciksu?
ReplyDeleteolo..sedaknyer la cik su..nape plk tak cashout nuffnang..apa prblmnyer..
ReplyDeletewah selonoknye siap kasi resepi lg..i loikee udang galah.. :)
ReplyDeletexsuka peria sbb pahit hehhe
ReplyDeleteehh x abis2 lagi eh menu udang.. aduiii.. sedap nih kalo disedut2.. dah mcm siput sedut pulok..huhu
ReplyDeletemeleleh air liur..akkpun dok 3 kali arituh nak cash out sblm arwah abah meninggal..3 kali reject sbb terlupa ltk nama arwah=(mcm ditakdirkanjer arwah nak pergi..sedih..sampai la nie tak cash out..tgk be ngah running sayang pulak
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)