- 5 cawan tepung gandum
- 50gram marjerin
- 1 biji telur
- 1 sk garam
- 1 sk serbu jintan manis
- 1 sk serbuk jintan putih
- 2 sb serbuk cili
- santan secukupnya -saya guna santan serbuk
- daun kari secukupnya untuk dihiris halus dan menggoreng
- satukan kesemua bahan kecuali santan.
- uli hinga sebati
- masukkan santan
- uli hingga menjadi doh
- gunakan acu khas untuk menggelintir cik siput..hehe
- siap digentel boleh goreng dalam minyak yang panas. jangan lupa masukkan daun kari untuk wangi-wangian..
7 Comments
OHH..
ReplyDeleteBONDE TAHUN NI BUAT KUIH LEPAS RAYA LA GAMAKNYA...
X LARAT LA NAK BUAT...
MEMANDANGKAN KESIBUKAN DAN KEPENATAN...
NNT LEPAS SEMINGGU RAYA BUAT, BARU TAHAN LAMA.. KAWAN2 YG DTG RUMAH PON DAH PERTENGAHAN RAYA DAN PENGHUJUNG RAYA :)
buat sndiri la ni ek?
ReplyDeletebahan2 dia senang. tapi saya fail cara gentel.
ReplyDeletedh lama tak jumpe kuih nie ^^
ReplyDeletekuih siput! ooohh..dulu kalau dah penat menggelintir. tukar jadi kuih gunting terus hahaha..
ReplyDeletesalam rania, nice belog!!
ReplyDeleteFYI kuih siput..my feveret tawww..yummy.:):)
Alahai sedapnya kuih siput, nak buat tapi malas, nak makan je rajin..heheee
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)