Tudung kanak-kanak

Kuih Siput

 

Bahan-bahan
  • 5 cawan tepung gandum
  • 50gram marjerin
  • 1 biji telur
  • 1 sk garam
  • 1 sk serbu jintan manis
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 2 sb serbuk cili
  • santan secukupnya -saya guna santan serbuk 
  • daun kari secukupnya untuk dihiris halus dan menggoreng 


 Cara-caranya ;
  • satukan kesemua bahan kecuali santan.
  • uli hinga sebati 
  • masukkan santan 
  • uli hingga menjadi doh
  • gunakan acu khas untuk menggelintir cik siput..hehe
  • siap digentel boleh goreng dalam minyak yang panas. jangan lupa masukkan daun kari untuk wangi-wangian..

TERIMA KASIH 

sebab sedia menghulurkan bantuan...


7 Comments

  1. OHH..
    BONDE TAHUN NI BUAT KUIH LEPAS RAYA LA GAMAKNYA...

    X LARAT LA NAK BUAT...
    MEMANDANGKAN KESIBUKAN DAN KEPENATAN...

    NNT LEPAS SEMINGGU RAYA BUAT, BARU TAHAN LAMA.. KAWAN2 YG DTG RUMAH PON DAH PERTENGAHAN RAYA DAN PENGHUJUNG RAYA :)

    ReplyDelete
  2. bahan2 dia senang. tapi saya fail cara gentel.

    ReplyDelete
  3. kuih siput! ooohh..dulu kalau dah penat menggelintir. tukar jadi kuih gunting terus hahaha..

    ReplyDelete
  4. salam rania, nice belog!!
    FYI kuih siput..my feveret tawww..yummy.:):)

    ReplyDelete
  5. Alahai sedapnya kuih siput, nak buat tapi malas, nak makan je rajin..heheee

    ReplyDelete




“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)