Bahan-bahan
- 50 gram agar-agar kering
400gram gula pasir
1 cawan gula batu - 8 gelas air
- pewarna boleh guna jenama emulco (strawberi,pandan,lemon) pon tak apa..macam resepi asal.
- rebus agar-agar dengan 8 gelas air hingga mendidih.
- masukkan gula pasir dan gula batu biar mendidih.
- bila dah masak bahagikan kepada beberapa bahagian dan diwarnakan.ikut keperluan.
- saya guna pewarna biasa je.
- sejukkan dalam bekas
- dah sejuk boleh potong guna pisau pemotong agar-agar
- jangan potong terlalu kecil, nanti agar-agar akan mengecut
- dah siap potong memotong jemur di bawah terik matahari sehingga betul-betul kering
- dah kering bolehlah disimpan..
3 Comments
suka makan benda nie.hihihi
ReplyDeleteNanti boleh la try, dah lama tak makan agar2 kering ni :D
ReplyDeletelama sudah xmkn agar2 kering hihi
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)