Macam mana ropa udang tu erkkk.. kalau sapa-sapa orang penang, gertak sanggul depa tau la...haha..
selalu dengaq udang harimau, udang galah, udang kara, udang kertas dan macam-macam jenis spesis udang lagi lah kan.. kali ni versi udang gertak plak.. Perenah dengaq tak?
Udang Gertak atau Ciksu panggil udang lipan ja sebab kaki udang ni banyak sangat.. rasanya manis dan sedappp..Area kola kedah banyak la..sapa dok belah-belah sana boleh la try p beli kalau nak ghasa ....
Hangpa penah makan tak? Selama di Johor Ciksu belum pernah jumpa lagi udang lipan nih.. Tempat hangpa ada ka?
Udang gertak ni boleh buat macam-macam cara. Tapi ciksu paling suka kalau buat gulai. Orang kedah panggil gulai..kalau belah key el atau negeri-negeri lain mungkin panggil kari atau yang sama waktu dengannya lah ...
Sebab pa enak dibuat gulai..sebab segala rempah ratus terserap masuk dalam isi udang tuh,so baru la boleh ghasa kesedapannya kan..simple ja ..main campak-campak ..tak yah ikut resepi mana-mana pon...ikut selera tekak ja..
Bahan-bahan :
1 kilo udang gertak- bersihkan dan buang kaki-kakinya
Bawang putih dan merah -hiris
Bawang putih dan merah -dikisar
Cili kering - dikisar
Rempah kari -bancuh dengan sedikit air
Daun kari
Santan - pati dan perahan santan yang kedua
Garam secukup rasa
Asam keping secukup rasa
Ubi keledek
Cara - caranya :
Tumis bawang yang dihiris bersama daun kari.
Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis sampai pecah minyak.
Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air. Biar pecah minyak.
Masukkan perahan santan yang kedua.
Bila mendidih masuk ubi keledek. Asam keping jangan lupa yer.
Bila ubi empuk masuk garam dan pati santan.
Bila mendidih masukkan udang.
Siap
Sedia dihidang ( sowi pic tiada ...terlupa nak snap)
Sedap tau.. goreng kunyit pon sedap juga. Garing dan ranggup aja..... ikut selera tekak masing-masing lah yer
Jom share kat comment box saya ;p
19 Comments
macam sedap ja..dah la tengah lapar tengok ni tertelan air liur bebs..hehe
ReplyDeleteSEDAP SGT UDANG NI..HUHU
ReplyDeleteuish..pelik rupe udang ni..rasa mcm prnh nmpk kt kelantan,tp jarang...huhu...mmg sdap ek?
ReplyDeletewahhh sedap tu gulai udang..terliuq cheq huhuhu
ReplyDeletetak pernah dengar nama udang nie. tapi nampak macam sedap jer. besar2 tu..nyameh!
ReplyDeleteudanng memang makanana kegemara saya... tapi asal lepas makan udang pasti gatal2 badan.. ekekeke.. takpe, janji makan dengan senang hati kan...
ReplyDeleteselamat menjamu makan malam ye
beasrnya udang2 tu..confirm sedap ni
ReplyDeletesaya suka udang tapi bab nak buang kulit & kaki tu yang malas.hahahah...
ReplyDeletekat pasar dungun banyak udang ni..tapi tak pernah beli setarang habuk pun...sebab rupa dia macam lipan...
ReplyDeleteatar umah akak sikit....hehhehe..
jangan lambat tu...
sy suka udang gertak ni...goreng pun best...:)
ReplyDeletetak pernah mkn udang ni..
ReplyDeleteudang gertak xpnh dgr tp udang lipan pernah la..hihi
ReplyDeleteakak pun suka maan udang ni... tpi selalu goreng aja... tpi mmg manis.
ReplyDeletedah lama tak makan tau... terliur dibuatnya...
ReplyDeleteanis panggil udang ketak.. n yess anis penah makan udang ni... anis slalu masak lema cili api atau wat gulai cara gula ketam... fuhhhh cakap ja da rasa terliur da....huhu
ReplyDeletecam best je udang ni cik su... izan tak pernah makan n masak sendiri udang ni. kalau dapat makan mmg syok nih...
ReplyDeleteudang nie mmg sedap . sy penah makan isi dia manis lain dri yg lain...hehehehee sebab sy giler udang
ReplyDeletex pernah makan lagi..x tau macam mana..should try jugak nanti..
ReplyDeletekita 1st time makan dan masak hari tu sebab asben lama tak makan ni. siap berguru dengan mak mertua nak uruskan, masak dan makan.. tu dia kan..
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)