Tudung kanak-kanak

KARIPAP OH KARIPAP



N3 hari ni pasal karipap.
....my feveret......
Cik Su  buat atas permintaan en somi....
resepi ni Cik Su  buat
untuk 2 org makan j
lalalalalalaaaaaa
Al-maklumlah tinggal berdua j.
^
^
^
jom layan



bahan-bahan _karipap
  • tepung gandum_ikut suka la nk buatt byak mna_terpulang
  • air +  garam
  • minyak masak_panaskan atas api sampai betul2 panas

caranya:
  •  tepung gandum, buat lubang di tengah-tengah
  • masukkan minyak yg masih panas kedalam tepung, kacau dengan sudip kayu
  • masukkan air yang dibanncuh dengan garam sikit demi sedikit
  • uli hingga sebati _tidak melekat pada tapak tangan
  • roll nipis_msukkan inti_boleh buat mcm2 inti(sardin_kentang_keledek_kelapa_bihun)

kali ni Cik Su nk share
 karipap inti bihun...
ohya bihun 2 masak mcm biasa j just
letak kicap n ikut citarasa masing2
Cik Su  buat bihun kosong j xda sayur


cicah dengan

kuah sambal kicap lagi....sedappp

bahan_sambal kicap

  • cili_hijau @ merah
  • bawang putih
  • kicap
  • cuka @ limau kasturi
  • gula+garam
  • * tepung jagung_tok likatkan kuah
  • air secukupnya
    caranya:

blend cili + bawang putih+kicap+air
masak atas api
msuk gula + garam+cuka
bila dah siap tapis yer.....

taaadaaaaaaaaaaaaa....siap sudahhhh

sedia untuk dihidangkan
nyuuummmmmmmmmmmmyyyyyy


p/s : intinya bihun, cicah sambal kicap. pertama kali makan karipap inti bihun. ain, adik dari sabah yang ajar

2 Comments

  1. Ros blaja buat karipap ngan mak.. masa waktu sekolah dulu, sebab mak buat jual kuih :)

    ReplyDelete
  2. Tq sis..berguna ..teringin nak buat karipap bihun

    ReplyDelete




“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)