KUIH KASWI PANDAN
sedap, lembut dan lemak manis sebab kuihnya manis dan digaul pula dengan kelapa parut putih tu.. nyum.. nyum.. sedap sangat tau.. teringat-ingat lagi setiap gigitan tadi..
Kuih muih orang lama ni memang sedap-sedap semuanya.. bahan utamanya mesti kelapa parut, kan!! zaman dulu setiap rumah memasing ada pokok kelapa.. itu pasai menu pon berasaskan kelapa.. setiap jenis kuih yang dihasilkan nampak seakan sama yang membezakannya hanyalah jenis tepung yang digunakan..
CIKSU MEMANG SUKA MAKAN KUIH MUIH TRADISIONAL TIME BULAN PUASA.. TERINGAT KENANGAN DENGAN MAK DAN ARWAH TOK SEWAKTU KECIL.. RINDU SUASANA DI KAMPUNG PADA WAKTU PETANG SEWAKTU SIAPKAN JUADAH UNTUK BERBUKA.. RIUH DAN GAMAT SATU RUMAH ππ
πSUMBER: Kak Yatiememories
πBY: CikSu QasehnyaRania
1 cawan tepung gandum
2 cawan air pandan @ air
1 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil air kapur makan
sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
kelapa parut * - putih sahaja
Tapis bahan yang telah di kisar ke dalam loyang & kukus selama 40 minit..
Setelah masak sejukkan dulu, baru dipotong.
Gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama garam dan dikukus sebentar supaya tahan lama..
TIPS:
πtunggu sampai sejuk baru potong ye.. kalau tidak tak cantik nanti..
π sila guna pisau plastik.. barulah cantik dan licin semasa di potong..
wangi je baunya..
adunan selepas di bancuh..
menanti untuk di kukus..
ciksu kukus pakai pengukus letrik Noxxa hasil tabungan kutu hari tu..
nak tengok rupa pengukus tu boleh taip main kutu pengukus noxxa qasehnyarania
1 Comments
Salam. Mohon halalkan.
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)