Saya nak share dengan uols. Saya tau ni pon melalui bacaan. Saya carik balik tapi dah tak jumpa, mana saya letak. Bukan pe sebagai bukti je. Hahaa :’)
CARA YANG SAYA BUAT IALAH MASA SIANG IKAN TERUBUK TU,
BILA DAH SELESAI BUAT PA PE YANG PATUT,
UOLS PEGANG KEPALA & EKOR IKAN TERUBUK TU,
PASTU UOLS TARIK KEPALA & EKOR SECARA SERENTAK.
BUAT LA 2,3 KALI SAMPAI PUAS HATI.
JANGAN SAMPAI PUTUIH EKOR & KEPALA SUDAHLA. KIKIII
In shaa Allah. Nanti senang la nak makan. Kiranya masa kita tarik kepala & ekor ikan terubuk tu, cuma nak mudahkan tulang tadi senang nak lerai dengan isi je la.
Selama ni itu la yang saya amalkan. Kalau dulu saya la paling lambat makan ikan terubuk sebab dok belek satu persatu tulang temulangnya tu.
Sekarang laju je makan :-)
Masa pi LANGKAWI hari tu pon kami makan ikan terubok bakar juga.
Kami beli pastu berkungfu dekat dapur sama sama.
Saya masak nasi + siang ikan terubuk + goreng ikan bawal emas
Tok dengan cik abe bakar ikan
Opah buat sayur + sambal kicap
Disebabkan banyak kedai makan best best tutup menjelang hari raya haji..
Selamat mencuba.
22 Comments
great tips
ReplyDeletea'ah..biasa juga dengar petua gini..ketuk2 sikit kepalanya...
ReplyDeletejemput singgah
http://permatabiru0310.blogspot.com
salam ciksu..m3h x penah bli & mkn lg ikan terubuk tu..pnah dgr org kate ikan tu byk tulang.
ReplyDeleteBetul tu, tu jugak cara myra dok buat..
ReplyDeleteHaisyyy sedapnya terubuk, dah lama tak makan :D
sdap oo..ikan terubuk.:)
ReplyDeleteayah saya jual ikan.. mmg tera bab merentap ni..haish.. lama tak makan ikan terubuk..
ReplyDeleteTq kongsikan tips ni mak sy pun ade ajar, tp sy x pernah cuba.. Sedapnya ikan terubuk bakar
ReplyDeletesiapa ckp ikan ni tak sedap..tp kami selalu dilrang oleh mama drpd makan.. =(
ReplyDeletetak dapat bayang mcm mana nak buang tulang tuh..:/
ikan terubuk memang sedap.....teringin la plk bila nengoknya....
ReplyDeleteakak tak makan ikan terubuk tp hubby suka.. (tiba2 kesian lak kt dia, nmpak gayanya kena beli ni..)
ReplyDeleteakak tak penah masak ikan terubuk...hahaha teruk betul akak nih,klu bg kat akak mmg tak masak la jawabnya
ReplyDeleteooo gitu ke caranya.
ReplyDeletebetui2, adik akak buat menjadi, akak buat tak jadi, huhu :)
ReplyDeleteooo camtu...memang da lama x makan ikan ni sebab banyak sgt tulang...good tips
ReplyDeleteBetul tu..itu le cara yg mak buat....terubuk ni kalo nak sedap,kite bako je...hehe
ReplyDeleteoo..selalu gak mak buat gitu..tapi ada gak tulangkan...
ReplyDeleteNur ni spesis suka cekik tulang..jadi ikan tu, nur mmg jarang2 mkn..huhuh..
tapi kalau buat bakar..mmg sedapkan..!
oooh yeker... baru tahu ni..
ReplyDeleteyup..mcm tu la yg MIL selalu buat...;)
ReplyDeleteowh gitu eh caranya.. nanti boleh la buat.. mmg sdp pun ikan terubuk tu..
ReplyDeleteoh macam tu cara dia. Ros pun tak minat ikan ni sebab tulang dia tu la. tapi ikan ni jadi feveret mak ngan adik Ros :)
ReplyDeletebaru tahu ni,,terima kasih
ReplyDeleteAssalam. Sy ada kaedah makan ikan byk tulang dgn lebih mudah. Caranya apabila ikan sudah selesai dimasak dan hendak dimakan, pisahkan isi kedua-dua belah sisi ikan dari tulang belakang ikan dan letak bahagian dalam isi ikan di atas. Maka jamah isi ikan itu bermula dr bhgn dalam isi ikan itu. Moga dpt makan dgn lebih mudah. Awas tulang2 itu - rafhanmj@gmail.com
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)