Puding Jagung in the house.. hewhewhew..
Puding Jagung yang teramat sedap.. manisnya sesedap rasa.. lembut.. enak di makan ketika sejuk.. nyaman rasanya bila masuk ke dalam mulut tau..
💜SUMBER: DAPUR CT
💚BY: CikSu QasehnyaRania
1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis (dalam tin)
3/4 cawan gula pasir
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
Campurkan kesemua bahan untuk puding ke dalam kuali dan kacau..
Kendian letak di atas api yang perlahan dan kacau terus-menerus hingga adunan pekat dan berkilat.
Siap..
Masukkan dalam loyang..
Tunggu sehingga sejuk..
Kemudian masukkan dalam peti ais..
Sedap dimakan apabila sejuk..
Nyum.. nyumm.. nyumm..
Puding Jagung dalam loyang biru biasa tu.. bukan apa, senang keje iols nak potong-potong nanti..
Puding Jagung penyejuk tekak di musim panas sekarang ni.. kalau buat makan time tengah hari memang layan..
tema kuning diraja.. 😂😂
#pudingjagung
#airjagung
ciksu tak kisar pon.. biar gigit tu ada rasa jagung.. nak kisar pon okje.. lagilah halus mulus, kan!! terpulang..
Ciksu QasehnyaRania
2 Comments
Eh along nak buat la puding jagung Sabtu nanti..nampak sedap plak tu ha..malas nak buat kat rumah sewa..hehehehe
ReplyDeleteni dengan berbuka puasa memang ngam ngam hooooi.. lagi2 yang sejuk tu sedapnya haih..
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)