Sebab tak selalu sangat jumpa. Kalau terjumpa tu nasiblah. Rezeki orang kata. Kan!!!
Last makan masa ayah Raniaku sayang kena DEMAM DENGGI April, 2015. Masa tu Raniaku sayang umur 1 tahun 8 bulan. Pengalaman yang sangat222 mencabar.. Dengan anak kecik, tak nak dengan sesiapa masa tu. Cik abe pulak kena warded. Seminggu di hospital. Tuhan Yang Mengetahui resah di hati ni masa tu..
SUP KETAM NIPAH sangat berkhasiat untuk menyembuhkan demam denggi. Sejauh mana kebenarannya wallahualam. Yang penting cuba ikhtiar dulu. Okay. Selain SUP KETAM NIPAH, AIR REBUSAN DAUN BETIK pon dibagi juga masa tu.
Jadinya, hari ni termasak SUP KETAM NIPAH🦀. Terjumpa masa pergi nat di Pasir Puteh. Sekilo RM26. Saiz sedang-sedang saja.
Alhamdulillah.. Bismillah.. 🍴
SUP KETAM NIPAH
Bahan-Bahan:
ketam dibersihkan dan potong dua
bawang merah (tumbuk)
bawang putih (tumbuk)
halia (tumbuk)
serai (titik)
Ikan bilis sedikit (tumbuk)
Buah ngaku (potong baji)
karot (potong bunga)
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-Cara:
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi dan garing.
Masukkan ketam. Gaul sebati. Tambah air sampai tenggalam ketam.
Masukkan buah ngaku dan karot. Tunggu hingga lembut.
Sesuaikan rasa (tambah garam dan).
Biarkan 1-2 minit.
Masa hidang tabur daun sup.
Siap
Jom tengok ni.. Jenuh juga nak kepong si ketam nipah ni.
BB CREAM BEIGE YANG MEMPESONA.. SEKALI DAH BELI COMFIRM TIDUR TAK LENA..
Harga untuk sebotol RM55 (Semenanjung Malaysia), RM60 (Sabah/Sarwak)
1 Comments
Bagus juga untuk orang yang demam berpanjangan
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)