Tudung kanak-kanak

Punca Lambat Update Blog

Quick update, hari ni just update entry simple2 dulu, ada beberapa entry tertangguh yang nak up, semuanya tersusun elok je di draft. cheq buat pekasam dulu, boleh !!! dah tiba masanya, cheq keluarkan. ha ha ha.

boleh dikatakan hari2 ambil gambar tapi tu la bab nak mengarang entry, haaa.. memang bercinta. kekadang tu karang sesiap entry, and then kopipes je ke draft. yang jadi lambat tu sebab nak upload gambar la. dari sehari ke sehari. sudahnya ambil masa berhari-hari baru siap !! cabaran sungguh. dah la sekarang banyak online thru hp je termasuk lah update entry blog ni haa.

sebelum nak upload gambar kena resize dulu. ni pun ambik masa tigapat hari nak resize & watermark gambar untuk setiap entry.

penting ke resize and watermark kan setiap gambar kita ?? bagi saya penting sebab kalau tak resize gambar2 tu, makk aii !! kemahen lama kot nak upload satu2 tu. penyudahnya nak tak nak kena la juga resize gambar. baru cepat gambar di upload. untuk watermark pulak, saya nak kena letak juga sebab semuanya gambar sendiri pastu dah terbiasa letak dari dulu.

itu yang ambil masa tigapat hari, mau tak ambil masa tigapat hari, tengah elok dok resize gambar, tetiba stop buat benda lain. sudahnya lupa. tengah malam, cuba sambung buat, pastu tertido. bila bangun macam biasa la, isteridanumi mithali, buat apa yang penting dulu. itu yang makin bercinta nak update blog ^_^ ape pon, pelan2 la kayuh ! nak kalut mana, kan !! blog sendiri, sendiri yang aturkan. ekeke.

lagipon sekarang memang susah nak curi masa berblog. sebolehnya nak bergomol je dengan rania. dia dah makin bijak pandai. makin hari, makin geram dengan keletahnya. makin terhibur, makin terisi setiap masa umiayah di rumah melayan gelagat rania yang macam2 tu. terima kasih Allah :) 

meh la, ambil cupcakes ni sorang satu ×_× hikhiks




23 Comments

  1. mesti blog aida berat.
    aida x pernah resize gambo :) hi hi...

    ReplyDelete
  2. saya kalau lambat update pun pasal gambar malas nak boh watermark..terus jadi tangguh2 satu2 entry

    ReplyDelete
  3. biasalah tu konitmen sebagai iateri sebagai umi tu kena dahulukan..sy plak dah malas nak resize..nk watermark pun malas dh slang ni..pakai upload terus ja.hehe

    ReplyDelete
  4. Malas nak buat watermark kekadang. Ikut mood. Mood blogging pon tengah suram nih ☺

    ReplyDelete
  5. anak makin besar memang lagi banyak perhatian kena bagi.kena la korban kan perkara2 yang tak penting tu..hehehe

    ReplyDelete
  6. Dulu rajin gak letak watermark, sekarang ni dah malas, letak jer ke dalam blig.

    Harap2 tiada penyalahgunaan pada gambar2 tu nnt

    ReplyDelete
  7. hihihi..zaza pon sejak2 ni mlas nk taip.

    ReplyDelete
  8. btul.. cik en just watermark tulisan je lani.. pastu terhadkan gamabr..

    ReplyDelete
  9. Okje mls nak mewaterwark Cik sue, lecehhh....gasaklah huhu....harap harapnya selamat sudah!

    Yelah .... yg penting kenalah dahulukan....ye dak? Gomoi gomoi anak mmg wajib tu hihi

    ReplyDelete
  10. Nani kekadang tu bila dah busy terabai juag blog ni hah :D

    ReplyDelete
  11. Kalau ada anak ni first thing kena utamakan depe dulu. Ada ms br tgk blog kan

    ReplyDelete
  12. salam kak , kadang kadang nak update blog sampai lupa letak watermark

    ReplyDelete
  13. gigihnya nak update blog hehehhe...rajin lah resize gambar...julia tak rajin hahaha

    ReplyDelete
  14. akak mmg wajib resize sue...kalo tak nanti cepat je penuh kuota gambar dah kene buat admin baru...leceh lah...akak biase resize sampai 150kb ..... watermark tu buat sbb dah habit....heheheeheh....

    ishh akak pun kalo ade si comel mcm rania kat umah...dgn baya2 die kaletah tgh comel2 mmg lagi sanggup ulit die dari belek blog ekekeekek....

    ReplyDelete
  15. saya selalu malasa nak letak watermark
    yg mana rajin jer ada..yg x de tu maknanya mood malas

    ReplyDelete
  16. jijah xpernah resize n buat watermark..hehe mesti berat loading kan

    ReplyDelete
  17. ky pun takde buboh watermark dan tak resize pun..agaknya beratlah blog ky ye.patutlah tak ramai yg jengah..

    ReplyDelete
  18. akak tak pernah resize gambor...watermark tu kdg ada kdg takda..hehehe

    memang seronok melayan anak yg semakin membesar ni kan ciksu...alhamdulillah dengan rezeki anak yang Allah bagi

    ReplyDelete
  19. sama la tu ciksu..
    nak watermark tu yang kadang bercinta.. hihi
    last last akan kata "nanti dulu la buat".. hehe

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin