Tudung kanak-kanak

Preparation For Solid Food

dah lama beli baby bullet food blender ni. masa beli baby bullet food blender ni, anak belom pon masuk 3 bulan lagi. hahaaaa. gigihkan.. apa pon tak boleh !! memang tak sabar sangat-sangat nak bagi anak makan..

Rania, sejak masuk 5 bulan ni kemahen lagi.. kalau kita makan.. Ya Allah ! laju je tangan tu nak capai apa yang kita makan.. siap pakej dengan mulut dok berbunyi.. kesian memang kesian tapi sabar ye.. sikit lagi.. tak lama dah.. bulan depan.. in shaa Allah..

umi pon dah mula sibuk kumpul resepi-resepi for solid food :’) macam2 jenis buah/ sayur tengah dipikirkan untuk dijadikan puri buat Rania.. semuanya umi dah listkan mengikut umur.. 

jika diizinkan, umi nak intro buah kurma sebagai permulaan pengenalan makanan pejal diikuti sayur and then buah.. umi doakan semoga Rania dapat makan dengan jayanya :)

hanya tunggu masa je nak rasmi baby bullet food blender ni..

so, kedua-duanya kena sabaq ok ! 


baby bullet food blender yang akan membantu umi menyediakan makanan rania nanti. semoga dipermudahkan, aamiin ^_^


18 Comments

  1. Kena sabarlah sikit ye:)

    Kakak ni dulu CikSu tak tunggu anak-anak 6 bulan tepat. Dlm lima bulan lebih gitu kakak dah train dan tak ada masalah nasib baiknya.. Sebab bila dah makan petang tu macam lenanya dia tidur.

    ReplyDelete
  2. seronoknyer dapat baby bullet food blender..alynn guna blender biasa jerk..tp mmg excited kan biler baby dah boleh start mamam..

    ReplyDelete
  3. wahhh. dah boleh makan solid food baby ciksu :D

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum ciksu, wahh maknya excited kan. ekekekeee. sabar ye nak, tunggu 6 bulan boleh makan puri. yeayyyy... sheila sampai skrg teruja buatkan solid food untuk Adam ~~~

    ReplyDelete
  5. dl dok survey2 gak nk beli tp x beli pon....pkai blender biasa je...hik3

    ReplyDelete
  6. solid food tu apa yer?? daging ke? ikan ker? atau nestum?

    sorry saya tak paham

    ReplyDelete
  7. Wah.....dah 5 bulan dah? Cepatnya rasa okje Sue...
    Dulu zaman okje anak kecik tak denya benda benda gini....blender jerlah huhu

    ReplyDelete
  8. senang keje dh ada mesin tu tnggal putar je ;p

    ReplyDelete
  9. amboiii...kemain ciksu ni nak bg anak makan..macam jijah dulu la..beli mcm2..last2 bila ada dah besar ni tersadai je

    ReplyDelete
  10. Aaa...akak pun rasa cepat masanya dah berlalu. Dah 5 bulan lebih Rania ya.. alahai.. taklama lagi dapatla merasa makanan umi yang sedap2 ya..

    ReplyDelete
  11. selamat memasak untuk anak.best tau nanti tengok anak makan air tangan ibu.rasa dihargai sangat.

    ReplyDelete
  12. hahahaha paham sgt. sama lah dulu pun saya awal2 dah cari ilmu pasal solid food. tak sabar nk bg ank mkn hihi

    ReplyDelete
  13. Wah..semanagt.. Bgus2.. Lpas mcm2 resepi lah tu..

    ReplyDelete
  14. Wah kemain lagi ummi tak sabar dah nak sumbat solid foods dlm mulut baby. Nti macam2 la resepi baby dpt rasa. Umminya rajin memasak pulak kan

    ReplyDelete
  15. wahh syoklah ada baby bullet, senang nak buat stok..masuk trus dalam freezer..macam2 buah & sayur leh di-baby bulletkan hehe

    ReplyDelete
  16. Ros pulak yang tak sabar, tak sabar.. Hihi..

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin