Tudung kanak-kanak

Bayam Merah Masak Lemak..

Masak lemak kuning saya suka la tapi kalau masak lemak putih kena tengok juga pada sayur yang jadi heronya.. hahaa.. hero tu!

Bayam Merah Masak Lemak ni pon saja nak ngetest je sebenarnya tau.. konon kononnya la nak makan kan.. selalunya goreng kering je.. lagi cepat habis.. Bayam Merah Masak Lemak  ni pon tak tau le boleh habiskan ke tidak.. inshaaAllah boleh kot! kikiki.. 


Kuah dah jadi macam air sirap bandung je.. kurang lemak sebab saya guna santan sawit khalis.. 

Nak buat pon simple.. tak payah tumis bagai.. just potong kentang + bawang merah + ikan bilis + cili merah = satukan dalam kuali + air = biar sampai mendidih
Bila dah mendidih baru masukkan santan + garam = kacau kacau
Masukkan bayam merah.. kacau bagi sebati.. tutup api.. siap :-)

Jemput makan :D


Saya gandingkan dengan ikan bilis goreng + bawang besar.. baru boleh masuk.. bila suap nasi sekali ikan bilis + sayur bayam tak da la rasa sangat masa nak kunyah bayam tu.. lebih terasa keranggupan ikan bilis tu.. krup krap.. krup krap.. je bunyinya.. cili kicap jangan dilupa pulak.. tak berselera pulak nantikan :-)

pppssstt: Ada ke antara uols pergi event SBB 8/3/2013 nanti?









26 Comments

  1. sedap tau bayam ni...yang merah @ yang hijau semua saya layan...hihihih....

    ReplyDelete
  2. sedap tau bayam ni...yang merah @ yang hijau semua saya layan...hihihih....

    ReplyDelete
  3. Anak anak okje tak suka bayam merah ni QR.. .sebab bila goreng airnya tu kurang menyelerakan huhu....

    ReplyDelete
  4. nampak sedap.. :)

    kuah dia mcm kuah bandung.. :)

    pertama kali nur tgk bayam masak lemak ni..hehehe

    ReplyDelete
  5. eee...nampak sedap sume lauk pauk ats meja tu.dh nk tido ni ,jd lapar tetiba..hehe..
    kak belum pernah cuba bayam masak lemak..tp kak biasa buat tumis air bayam..yg diletak skli dgn lada hitam yg ditumbuk...nnti kak nk cub lah...

    ReplyDelete
  6. payah nak jumpa bayam merah kat sini, dah lama jugak la tak merasa. Bilis tu jugak menjadi pujaan hati kan.

    ReplyDelete
  7. saya tak berapa suka bayam..taktau kenapa..

    pergi SBB nnt. CikSu?

    ReplyDelete
  8. ada ye masak lemak gini.. KA suka tumis or goreng gitu2 aje !

    ReplyDelete
  9. tak penah lak masak lemak putih bayam merah... tapi kalau ikan bilis rangup mmg best

    ReplyDelete
  10. as salam ciksu,
    zaza pun xpnah msak lemak bayam... hehe biasa goreng je! menarik tip top kaler kuah tu hihihi...

    ReplyDelete
  11. apa rasa bayam tu? sedap ke... kaler dia nampak menarik pink lgi tuuuu..

    ReplyDelete
  12. kalau yg santan ni xpernah makan.. mcm pelik pulak..hehe

    ReplyDelete
  13. santan sawit tu nanti ciksu cerita ah sikit eh...buat n3.
    so far cuma pernah rasa sikit cendol guna santan sawit masa kat expo. dah tak ingat rasa dia.

    ReplyDelete
  14. Tak pernah beli pon bayam merah ni. Sedap ker sue.

    ReplyDelete
  15. salam QR..
    sayur bayam ni scma suka masak style campak2 jer..tp kalo mak suka buat berkuah2 mcm ni..sedapppp :)

    event tu, rasanya mmg tak pergi..huhuh...

    ReplyDelete
  16. X suka letak santan. Suka yg air tu je

    ReplyDelete
  17. sedapnya masak lemak bayam merah tu..masa kat kampung dulu2 mak saya suka sangat masak bayam merah camni..pastu bilis tumis merah tu mesti wajib ada sebab nak serasikan dengan sayur bayam tu..biasanya org terengganu yg masak camni..hihi..

    ReplyDelete
  18. Dh mmg mcm air bandung ni...hihi.bismillah kak..mkn2x simple pon sedap...

    ReplyDelete
  19. bayam merah sayur feveret deqla..tp rasanya mcm x lalu kot nak buat lemak camni..hihi..

    ReplyDelete
  20. feveret husna bayam nih.. kat rumah je dapat mkn..kalau kat tempat lain atau kedai x best..diorang style basuh x cuci pastu ada pasir.. potong je nak makan.. -.-

    ReplyDelete
  21. Ros suka bayam biasa je. kalau bayam merah ni kureng sikit. sebabnya bila masak kuah dia bertukar warna. hihihi

    ReplyDelete
  22. ikan bilis goreng dgn bawang tue fevret saya. masa dalam pantang slalu req yg tue, mama mesti letak bawang putih. paksa makan mula ingat tak sedap tp ok je rasa bawang putih tue hihihihi

    ReplyDelete




“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)