Ni saya tanya mak.. saya sendiri tak pernah buat kuih bunga pudak ni.. makan pernah.. itu pon sekali je dapat merasa.. kalau ngidam jenuh ler nak mencari ni.. sib baik dekat Kedah.. udah namanya kuih tradisional Negeri Kedah.. hihi..
Boleh la nak pi cari sebab sedara kepada mak saya punya sedara duduk area sinun juga..
Kueh Bunga Pudak ni dijual dengan kuantiti 100 biji RM18.. nak buatnya punya la rumit.. biasa la kuih orang lama.. teknik pembuatan tu mahei..
Masa saya sekolah rendah.. saya pernah tengok arwah tok belah mak saya buat kuih karas.. punyalah best, agak mencabar rasanya.. hahaha.. guna kekdah lame.. issshh2, kalau lah saya boleh putarkan masa itu kembali :)
*tetiba rindu pulak suasana tu.. Al-Fatihah..
Kalau sesape antara uols yang ghajin, moh ler kita pakat2 buat kuih tradisional yang satu ni pulak, nak?
- 1 bungkus tepung pulut
- 1 cawan air
- 1 cawan garam halus
- Pewarna -terpulang yang saya makan ni warna merah
- Perisa ros
- Garam -sesedap rasa
- 1 biji kelapa parut
- 1 cawan gula pasir
- untuk inti campur kesemua bahan2nya.. kemdian goreng dengan api sederhana.. kacau sampai kering.
- untuk kulit, satukan semua bahan.. kacau sebati.. biar dalam setengah jam..
- sediakan kuali sederhana panas.. cedok la dalam 1 sudu pastu tapis guna penapis.. kemdian ayak tepung tadi ke dalam kuali.. ayak bagi cun2 la, supaya senang nak letak intinya nanti..agak2 dan cun baru
- cedok intinya pulak.. letak ngam2 la sebab sat lagi nak kena lipat bagi terbentuk 4 segi macam uols tengok dalam gambaq tu.. panaskan kan sekejap.. pastu angkat ler.. agak2 la ye..
pppsssttt: cik abe saya suka, saya pon suka.. ralit je bila kunyah kuih bunga pudak ni ;)
22 Comments
nyum2
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeleteowh peliknya nama dia..first tima tahu nie..ingatkan sagu ehe..
ReplyDeletekuih apakah ni? x penah lak dgr... huhu.. nmpk mcm gebus jek..
ReplyDeleterasa ape yek? tapena try lagi
ReplyDeleteMesti sedap.. akk x pernah pun mkn kuih nie..
ReplyDeletetengok camne bila dah potong kuih bunga ni... leh? macam berminat nak wat.. tak pun lenkali wat amik toturial nak buatnya.. tang kulit tu.. nak kata cam buat kulit durian crepe atau ketayap ke? mcm tak serupa je... camne tu.. kurang paham mok cik ni..
ReplyDeletenampak cam sedap jer... seriously x pernah makan...ekekeke...sian tak?
ReplyDeletetgk gayanya pun susah nk buat kan?
ReplyDeletealamakk peliknya... heee
ReplyDeleteKakak belum pernah jumpalah... rasanya macam abuk-abuk bila baca resepi tapi tak ada pulak yg berbungkus macam ini. Unik kuih tradisi dan sedapnya mesti menggamit rindu nak menikmati kalau yg dah pernah merasa..
ReplyDeletemcm ssh jah..:)
ReplyDeletexpernah pulak dengar kuih nih hihi
ReplyDeleteROs tak pernah makan pun kuih ni..
ReplyDeleteNak kena mahir baru boleh jadi cantik macam crepe pulak kan..
ReplyDeleteBoleh business ni kalau rajin.
erk..ciksue, asal husna dok kedah pon x pernah dgr nama kuih nih apatah lg melihat dan memakannya..=/
ReplyDeleteasal kedah ek kuih ni..? hana xtau plak wlupun hana duduk kedah. hehe bagi sikit nak rasa :)
ReplyDeletenampak rumit jugak cara buatnya kan...
ReplyDeletekalau rajin okay la..mcm nur malas..huhu
Macam kuih tepung gomaklah QR.... Tapi tepung gomak ni dalam dia kacang hijau....masa sekolah rendah dulu selalulah makan
ReplyDeletecomelnyaaa..mesti sedapkan.. =)
ReplyDelete*ciksu buat pos kat sini..hihihi
Garam halus tu dlm satu sudu teh ke?
ReplyDeleteGaram halus tu dlm satu sudu teh ke?
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)