Tudung kanak-kanak

NANGKA MUDA MASAK LEMAK CILI PADI

Rasanya agak lama tak makan masak lemak nangka muda.

Sesekali rasa teringin pulak anak tekak ni nak menjamahnya. 

Syukur. Alhamdulillah. 

Mudah cari dekat sini. Cik Abe jumpa di pasar Penaga. Rezeki..

NANGKA MUDA MASAK LEMAK CILI PADI simple.. tapi makan mau tau lah.. hahahaha.. dua tiga pinggan tau sebab sedap sangat.

 Nak-nak pulak ada sambal belacan ready made. Buat banyak sekaligus, simpan dalam bekas letak dalam peti sejuk. Senang. Nak makan terus sudukan dalam pinggan memasing. Tak adalah setiap kali nak makan, baru nak tumbuk. 

Lambat lah nak siap nanti. 

Ciksu buat sambal belacan versi nasi ayam penyet. Tumis dalam minyak pastu blend 😅

NANGKA MUDA MASAK LEMAK CILI PADI style ciksu mudah je..

Rebus nangka bagi separa empuk.. buang air rebusan tu.. toskan..

Tumbuk cili padi, kunyit hidup.. gaulkan bahan tumbuk dengan nangka tadi dan serai yang diketuk, letak air, then panaskan atas api sampai agak kering means cili tu betul-betul masak, pastu masukkan asam keping, santan, perasakan garam gula sesedap rasa.. 

Kacau selalu jangan bagi pecah minyak. Agak dah mendidih, rasa, tutup api, siap.

Ciksu buat tak pedas mana sebab kuah masak lemak ni kesukaan Rania. Dia suka hirup kuah tu bila makan. Itu yang buat tak pedas. Tapi nangka Rania tak nak makan.. 

Kita gu kan dengan ikan temenung bakar. Ciksu guna PES MEE GORENG ADABI. Senang. Cepat.

Jangan lupa ulam-ulaman. Ciksu ada stok tomato je.

Ya Allah.. sedap uols.. memang makan tak hagak-hagak tau. hahaha 😂

Okay siap satu menu.

Jadilah habuan idea memasak musim pkp ni. Manalah tahu kalau-kalau hangpa cemuih pikiaq menu.. hahaha.. So, Ciksu kasi idea ok.

 Tapi

Kadang telur goreng mata kerbau, curah kicap letak cili potong pon jadi. Ppn bertambah-tambah juga makannya, kan! 

 

Ikan temenung aka ikan kembong bakar bagi garing-garing dalam pemanggang ajaib atau pan bakar yang nipis tu. 

Kalau duduk rumah bawah, bakar guna arang lagilah ummmmpphh. Baru asli menu bakar, kan!! 

Bau asap tu mengundang. 

Duduk rumah bertingkat, dilarang sama sekali bakar membakar ni. Risau sangat aihhh.. Kang nampak asap naik, orang dah ingat lain pulak. So, kita guna kemudahan yang ada.

Tunggu duduk rumah sendiri nanti, dapatlah bakar guna arang. 

Ya Allah, tak sabar rasanya nak balik duduk rumah sendiri. 

Sabar. Sabar. Sikit jeeee lagi. Semoga Allah permudahkan urusan kami nanti.. aamiin Ya Mujib. 

Aisshhh. Dah melalut ke lain pulak.

Ok. Sambung bab makan balik. Hahahaha ;)

Ya Allah, memang sedap tau. 
Ratah ikan bakar tu sambil cicah kuah masak lemak pastu calit sikit cabai tu. Semua rasa bercampur. Ada rasa pedas, masam, manis, lemak² berkrim. Lengkap. Pastu gigit tomato fresh tu. Auuummmm.

Tomato memang salah satu ulam peberet Ciksu =)


Udah kenyang makan. Moh leeee kita bersandar² duluan. Kasi nasi turun. Agak mengantuk, lena aje lah. 

Apa susah.. tarik je bantal 😆

Oklah. 

See uols next entry ok. Daaaaaaa :) 

3 Comments

  1. Wak suka campurkan sekali kaki ayam kalau masak macam gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap juga ni. tapi nextlah mita campurkan. ini kali tak ada stok kaki ayam. menu ikut apa ada dalam freezer je. nice sharing wak. tq kongsi idea k.

      Delete




“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)