Tudung kanak-kanak

RESEPI AISKRIM DURIAN, STRAWBERI HOMEMADE

Sokmo buat sebab Ummi dan Rania hantu aiskrim.. yang simple macam ni ummi buatkanlah.. nak yang advance kena gi beli jugalah.. kikiki.. tapi setakat ni, aiskrim homemade Dari Dapur CikSu ni.. Rania sukalah.. mau tak suka.. ummi yang buatkan!! kan!! ๐Ÿ˜†

Jomlah korang buat untuk anak-anak korang juga.. senang dan mudah je nak buatnya.. 

Jom tengok apa bahannya.. resepi ni ciksu dapat dari blog cik epal.. memang sedap dan menjadi.. terbaik ๐Ÿ‘

Resepi aiskrim durian & strawberi homemade ❤️

1 tin susu cair

susu pekat manis [pepandai adjust] nak manis atau sedang. suka suka hatilah. ciksu masukkan sikit-sikit, pastu rasa-rasa.. dah sedap di lidah okje.. 
1 sb ovalate
1 sk creamy/ esen vanilla
coklat rice secukupnya..
strawberi emulco
@ apa-apa perasa yang korang inginkan.. 



Mix je sampai likat, berkrim.. 
tak de mixer pakai blender pon boleh bah.. kita yang buat dia, kan!! 
apa ada hal. betul tak? 



Isi durian yang bakal dijadikan ais krim.. nyum nyum.. 
lepas dah nampak likat, ciksu cedok sikit masuk dalam blender.. 
pastu kisar dengan isi durian tu.. baru hancur elok.. kalau letak dalam mixer, still ada urat-urat durian.. ini pon terpulang memasing.. 



Tadaaaa.. siap sudah.. 
bekas biru perasa durian..
bekas pink perasa strawberi.. 
bekas putih perasa coklat.. 



Nin dia haaa..
aiskrim durian homemade.. 
iols tak guna pewarna, so, warna aiskrim durian iols seakan-akan  aiskrim vanila lah tapi ada rasa durian.. gituu



Sedap uuuiii.. 
stok untuk Rania sentiasa ada.. 
asal dia sebut nak aiskrim.. zassss ummi keluarkan dari freezer.. 
buat sendiri sebab manisnya boleh asjust.. 



Korang pon buatlah ye.. 
modal tak banyak pon.. 
boleh makan sepuas-puasnya.. 



Aiskrim strawberi peberet ummi.. 
perasa strawberi emulco.. 
ciksu beli kat kedai bakery je.. 
rasa dia memang sodap.. 



Aiskrim durian homemade.. 
lazat dan nikmatnya tak terkata.. 
manisnya just nice.. 
sebab campur isi durian lagi.. 
so, korang kena pepandai adjust susu pekat tu tau.. kalau terlebih manis, nanti jadi muak pulak. ok ๐Ÿ‘Œ



Rania yang happy bila dapat aiskrim tapi syaratnya kena beli cone aiskrim tu.. sebab Rania kata tak sama macam kat Giant pon ummi ๐Ÿ˜…
okey.. ummi belikan cone.. 
nak makan sendiri cedok.. 
self service.. ๐Ÿ‘



Ummi rasakan, Rania suka aiskrim sebab penangan masa ummi mengandung waktu perut 4 bulan ada kisahnya.. hihihi.. 


UMMI MENGIDAM NAK MAKAN AISKRIM CHOCOTOP MCD..


Waktu tu ayah tengah kursus di Kuantan.. kebetulan weekend ayah balik KL, jenguk ummi.. nak dijadikan cerita, ayah plan dengan kengkawannya nak bertolak balik Kuantan dalam pukul 8 malam. 


Malangnya, petang tu masa keluar dating, tetiba masa di Petronas Setiawangsa ummi teringin sangat nak makan Aiskrim Mcd [Chocotop]..


Dah depan mata Mcdnya tetapi deme stop pulak sebab ada masalah apa ntah.. tunggu punya tunggu sampai dekat nak maghrib.. tak boleh jadi, ayah masuk tanya di kaunter.. kata cashier maybe lambat lagi.. huhuhu.. masa ni ummi dalam kereta. eksaitedlah ingat ayah dah bawakan aiskrim sekali kecewa.. menitik air mata jap.. dengan kejar masa ayah nak balik Kuantan lagi.. 


Ayah ajak gi Aeon Big Wangsa Maju.. sampai-sampai terus gi cari aiskrim.. sekali katanya aiskrim masih cair. huahuahua.. dah merah dah muka.. ayah tanya kat mana lagi ada Mcd.. terus ummi teringat JJ Alpha Angel.. 

zassss ke sana pulak.. 

Tengah elok beratur, sampai nak dekat turn ummi, aiskrim habisssssssss pulak..


Ya Allah, dugaan apakah iniiiiii.. tanya sungguh-sungguh satu pon tak lepas ke.. tak katanya.. memang menangis dah masa ni.. huhuhu.. 


Tak tau nak pi mana dah.. 

ayah pon dah lambat.. 
pastu ayah kata.. tak pe kita cuba cari lagi kat mana ada Mcd. itu ajelah yang terdekat.. yang lelain jauhlah pulak.. 

Sebelum tu ayah pujuk nak bagi aiskrim lain tapi ummi tetap nak chocotop Mcd juge.. jangan tanyalah kenapa nak itu je... ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ peel ibu mengandung katanya, kan!! rasa macam mengada pon iye.. tapi yang pelik siap nangis tu. hahahaa ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜† padahal sebelum mengandung, if tak ada okje.. itulah kenangan, kan.. 


On the way balik rumah nun di Keramat, ayah ajak lalu Aeon Big Wangsa Maju sekali lagi.. ayah suruh ummi tunggu dalam kereta.. ayah yang pergi tengokkan.. kali ni memang tawakal. if ada, adalah rezeki anak ummi.. if tak ada, hari lain lah pulaknya.. sebab tak boleh pergi jauh dah sebab ayah dah nak gerak balik Kuantan.. lambat-lambat kang pukul berapa nak sampai pulak.. ๐Ÿ˜ฐ


Tetiba, 

ayah sua aiskrim chocotop depan mata.. Ya Allah.. dapat sentuh aiskrim dibibir tu terasa nikmatnya.. sampai tak terkata-kata.. terus senyap sambil menikmati keenakkan aiskrim chocotop..

Senyum lebaqlah dah dapat chocotop idaman, kan.. hihii.. 


Alhamdulillah sepanjang mengandungkan Rania, ummi tak de mengidam yang pelik-pelik.. paling ummi ingat aiskrim chocotop, nasi lemak dan pelam lemak.. nostalgia sangat 3 makanan tu ๐Ÿ˜…


Ape pon selamat mencuba ❤️


0 Comments