Tudung kanak-kanak

PEKASAM DAGING DAN PEKASAM IKAN ATAU DAGING JERUK DAN IKAN JERUK YANG SEDAP


السَّلاَم ُعَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّٰهِ وَبَرَكَاتُه 

Korang kalau nak rasa daging jeruk dan ikan ni boleh wasap Nina Az 😍

Ciksu tak makan ikan sungai tapi belikan juga untuk cik abe sebab si dia penggemar ikan sungai sangat², so,  kita beli dan cubalah rasa. selagi tak rasa kita tak tahu, kan!! bila dah rasa. alhamdulilah.. menepati citarasa 👍👍


Untuk ciksu, ciksu ambikkan bosou daging. 


Apa rasanya? 


Sedap. Secukup rasa. Masam just nice. Tak perlu nak perah asam limau dah haaa. Masin pon sesedap rasa.. just tambahkan bawang besar dan cili padi je untuk penyedap rasa. terbaik.. 👍👍


Bagi Ciksu bosou daging atau bosou sada ni lebih kurang macam pekasam juga. cuma bezanya jeruk ikan ni diperam dengan nasi manakala pekasam versi utara peram dengan beras yang disangai dan dikisar. 

Bosou sada ni sabahan food. Bolehlah korang beli dan rasa. Bila lagi nak rasa makanan Sabah, kan!! Hihihi 


Ciksu dan try, korang bila lagi? hihi




Ciksu try jeruk daging je.. ikan ciksu bagi big boss try..

Alhamdulillah, kami puas hati.. gaul-gaul dengan nasi panas. pastu makan. Ya Allah, sedap uiii.. masam, masam.. masin, masin sesedap rasa..paling best pedas pedas sikit bila tergigit cili. sedap sangat².. 

Dan-dan tulah rasa nak buat stok daging jeruk ni juga tau. hahahaha. tapi tulah kalau sendiri buat mau dok ulang tengok, berapa lama lagilah boleh dimakan. kalau order tak terasa lama sangat nak menunggu tu. kikiki 



Sape sape nak try rasa bosou daging dan bosou ikan boleh cari nina deh 👌



#jerukikan
#bosousada
#bosoudaging 
#pekasamikan
#pekasamdaging 
#sabahanfood 
#kadazandusunsignaturedish

3 Comments

  1. Dari hari tu along nak beli pekasam daging tapi macam tak bernai nak cuba lagi..bila tgok ramai share rasa nak beli la...

    ReplyDelete
  2. sedap semuanya.
    makanan kampung :)

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin