Apam Kampung Perisa Pandan sedap di makan.. kesukaan Cik Abe dan Raniaku sayang.. cik abe kuih kukus gini suka sangatlah.. sejenis yang alergik dengan minyak.. ๐๐๐
๐RESEPI: Apam Kampung Perisa Pandan
๐SUMBER: Kak YatieMemories
๐BY: CikSu QasehnyaRania
Bahan A:
2 sudu kecil rata yis mauripan
1/4 cwn air suam
1 sudu kecil gula halus
Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
secubit garam
1 sudu kecil perisa pandan
1 sudu kecil pewarna hijau
Cara-Cara:
๐Satukan bahan A, kacau rata dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
๐Satukan bahan B dalam mangkuk besar dan gaul rata.
๐Masukkan bahan A tadi. Gaulkan, sebati, tutup dan perap 1/2 jam.
๐Selepas 1/2 jam gaulkan lagi adunan tadi, sebati.. biarkan 1/2 jam lagi
๐Panaskan pengukus hingga air mendidih.. sapu minyak pada loyang/ acuan
๐Gaul sebati adunan, tuangkan ke dalam loyang.. kukus adunan selama 40 minit..
๐Sejukkan kendian baru potong macam gergaji.. supaya kuih tak mampat..
๐Gaul kelapa parut dengan garam.. kukus sekejap.. makan bersama apam kampung.. nyum.. nyum.. sediakan juga teh o panas.. mmmmmm.. sedap ๐๐๐๐
Love ๐,
CikSu QasehnyaRania
S E L A M A T _ M E N C U B A ๐
1 Comments
sedapnyaaaaaaaaaaaaa
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)