sagu gula melaka ~ makan dengan santan pon sodappppp. so, terpulang nak yang mana sama ada gune susu cair atau santan. dua2 pon sodappp..
dessert sagu gula melaka lah paling senang nak buat selain koktel buah, kan !!! bila makan sagu gula melaka ni, ibarat makan cendol lah juga. hiks
sagu
rendam sagu
didihkan air + daun pandan.
masukkan sagu + gula pasir + pewarna..
kacau sampai sagu nampak putih.
angkat, tos dan lalukan bawah air paip,
masuk dalam bekas kegemaran,
sejukkan dlm esbok.
air gula
air + seketul gula melaka + gula pasir (ikut mania yang disukai)
didihkan + daun pandan
tapis, sejukkan
nak makan dengan susu cair just satukan sagu, air gula.
kalau nak makan dengan santan cuma tambah garam sikit, letak sagu dan air gula..
7 Comments
Sedapnya.
ReplyDeleteNani baru makan ni dua tiga hari lepas. Sedap !
ReplyDeletesedapnyer...
ReplyDeleteMemang sedap ni ciksue..en suami suka sgt..sy klu buat memang gabungkan kuah santan dan susu cair..baru meletop
ReplyDeleteSedapnya, Ciksu! Tiba-tiba pulak teringin nak makan juga. Ni bulan-bulan puasa ni, kalau buat dessert sedap juga!
ReplyDeleterajinnye..nmpk sedap~
ReplyDeletesedap tu,akak pun pernah buat sekali je la hehe
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)