Tudung kanak-kanak

Menu Berbuka Puasa 2 Ramadan..

Alhamdulillah, hari ke 2 berpuasa, berjalan dengan lancar. semoga dipermudahkan juga buat hari2 akan datang. aamiin =.=

Semalam menu berbuka puasa saya bertemakan nasi. saya dah buat kira2 dengan cik abe.  
kami akan selang seli makan nasi untuk menu waktu berbuka manakala time bersahur saya wajib makan nasi. ala, time bersahur simple je. cukup sekadar ada telur mata kerbau atau telur dadar, sup sayur & ikan masin. selain itu, kurma + air secukupnya. air panas selalunya horlick je.

Oh ya, sebelum terlupa, sambil2 menyiapkan menu untuk bersahur tu, saya terlebih dahulu minum Ephyra. maklum le baru menang contest GiveAway Ephyra kan. so, kena la  habiskan stok 30 sachet Ephyra & siapkan review untuk GiveAway cabaran kedua pulak nanti ^_~


Ni menu berbuka puasa 2 Ramadan, simple je. janji masak sendiri kan (",)




ada sayur bendi goreng telur hancur + ayam bakar bersambal + donut labu bersalut coklat badam + tembikai. hahaaaa, macam2 warna dok ada. baru meriah kan (",).


RESEPI AYAM BAKAR BEREMPAH





ayam bakar ni senang je. ayam perap dengan garam kunyit. bakar dalam pemanggang ajaib. pastu percik minyak zaitun sikit. bakar sampai masak.
sesambil tu boleh la siapkan sambal ayam. masak dalam kuali berasingan, dah siap simbah aje atas ayam bakar tu. siap !!!

untuk sambal tu, masak santan. kacau sampai naik minyak.

pastu masukkan bahan kisar (halia + bawang merah + belacan + cili kering)
masak bagi sebati, masukkan gula + garam sesedap rasa
siap !!

23 Comments

  1. ciksu, kena masak santan tu dulu ye?..baru masuk bahan kisar?. tak payah menumis la ye?

    ReplyDelete
  2. biar simple tapi sedap dan yang penting masak sendiri kan...

    ReplyDelete
  3. Rajinnya ciksue memasak..untung cik abe...donut tu nampak sedap :)

    ReplyDelete
  4. makan bedua bnyak gak tu lauk nya ;p rajin cik su masak ye..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak, Salam Ramadhan buat akak sekeluarga. sedapnya tengok lauk simple. terliur tau. nasib baik belum start puasa. kalau tak, boleh batal ohh. hihiii

    ReplyDelete
  6. eh lebih kurang la menu semalam kita.. ayam bakar, bendi dgn tembikai.. tapi kami takde donat gebus.. hehe

    ReplyDelete
  7. haishhhh donut tu mengamit2 aje

    ReplyDelete
  8. Simple tu yang best, Ciksu. Saya pun berazam tahun ni nak masak sendiri je, tak mahu beli di bazar :)

    ReplyDelete
  9. Ayam bakar dengan donut labu tu nampak macam ohsemm je ! mesti sedap ni hukhuk

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum qaseh....wah best2 kalau dpt masak sendiri...:)

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum qaseh...sedap2 kalu dpt masak sendiri...:)

    ReplyDelete
  12. saya memang cukup suka entry yang bubuh menu lengkap gu gu lagu ni.

    ReplyDelete
  13. nak mkn berdua je kan..yg simple tu la yg sedap..lgpun bulan puasa,nak buka bukan makan byk mana

    ReplyDelete
  14. menu kat rumah husna pon simple..sebab nak makan 3 org je.. itupon dah dua hari ulang lauk yg sama..hahaha..

    ReplyDelete
  15. rajinnya masak. tiap2 hari kat rumah MIL...weekend aje masak kalau ada teringin nak makan itu ini

    ReplyDelete
  16. salam QR..
    alhamdulillah..cma kalo masak 2 jenis lauk je selalunye..hihi :))

    ReplyDelete
  17. memang meriah..yg penting sedap dan kenyang..hehehe

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin