tumis lengkuas & serai yang diketuk..
kemdian masukkan bahan kisar (bawang besar)..
tabur sedikit serbuk kunyit..
agak garing masukkan tauhu & tempe (saya goreng2 sekejap bagi garing luarannya, tak berapa suka kalau terus masuk dalam kuah)
kemdian masukkan air.. bila mendidih masukkan lobak merah + bila dah lembut masukkan udang + kacang panjang + kubis + suhun + fucuk (rendam dulu supaya cepat lembut)
agak dah empuk masukkan santan sawit + garam + gula
cukup rasa.. siap lettew..
Lontong dihidangkan bersama;
* telur (direbus kemdian digoreng sekejap)
** sambal tumis ikan bilis (pedas pedas sikit sebab kuah lontong saya tak da letak apa apa cili pon)
*** nasi impit
**** bawang goreng (hiris bawang ros, goreng)
satukan kesemuanya bila nak dimakan..
"sedap tau.. lemak2, pedas2.."
Lontong Johor makan macam ni saja pon sedap.. kalau tak habis boleh masak nasi makan dengan nasi panas2 pon sedapjuga.. mana2 pon boleh la kan :)
saya guna santan sawit khalis, so, kureng la rasa mengantuknya lepas makan.. hihihi
alhamdulillah.. lega rasanya dapat makan lontong johor ^_°
18 Comments
Wahh sedapnyeeee
ReplyDeleteCiksu ni buat saya teringin sama. Saya memang suka lontong ni. Kalau breakfast memang tercari-cari lontong dulu. Apalagi kalau bubuh tempe. Favorite sungguh. Tapi tak pernah buat sendiri. Selalunya kakak saya yang buatkan, seperiuk besar. Makan pun berulang-ulang sampai licin mangkuk :)
ReplyDeletenyum2
ReplyDeletetengok lontong cam nak raya plak rasa..tak lama dah..heheee..
ReplyDeletesedapnya akak...nk cikit...hihiii....lma xmkn lontong..
ReplyDeleteSedapppnya tengok lontong ni... fav en suami ni... kalau buat lontong selalu letak tempe lebih sikit... :)
ReplyDeleteSalam QR..
ReplyDeleteuu..cma tak pernah lagi mkn lontong johor ni.. selalumkn jenis yg bese2 je.. masak lodeh dgn nasi impit..
thanks share resepi..time bulan posa nnti mesti cma gadoh nk cari nnti..mueheheh
Terliur LM tgk. Lama sungguh x mkn lontong
ReplyDeletemenggodanya..huhu
ReplyDelete3 tahun duduk di Johor, lontong je yang saya makan tak banyak. Entah kenapa macam tak berapa nak masuk haha.. ni kalau Ciksu makan sampai 3 kali mesti memang penggemar lontong ni..
ReplyDeletesedapnya...kami peminat lontong & soto...emmm...emmmm...
ReplyDeleteAsslmkm ciksu.. Waaa, teringat tu mcm mengidam je bunyi nya ya.. :) sedap lontong tu.. Next week sy blik ipoh.. Dpt la minta mak masakkn apa yng teringin.. Hihi
ReplyDeleteInilah menu pertmaa Ros buat masa raya bbila bergelar isteri. hahha.. masa tahun 2012.. Ros kan raya di jb masa tuh. tak balik kg sebab cik abg tak dapat cuti. so, Ros buat lontong je . hihi.. ngan rendang ayam :)
ReplyDeletesedapppnyaaa...lama tak mkn lontong..
ReplyDeleteRasa mcm dah komenlah!
ReplyDeletesedapnye lontong
ReplyDeleteHaishh.. Lama tak makan lontong...
ReplyDeletecisdel betoi ciksu nie grrrrrrrrrrrr
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)