masa buat kena la pakai glove.. jangan dok berlagak hang terer..
Entry Copy paste.. Jika ada yang berminat boleh terus hubungi no telefon di bawah ye... Ci…
Read moreSedia menerima tempahan aneka:
>MUFFIN
>KEK MARBLE
>KEK SNOW CHEESE
>KEK PANDAN CHEESE LELEH
>KEK COKLAT MOIST
>KEK COKLAT LAVA
>PUDING ROTI
>BROWNIES
>PULUT KUNING + RENDANG
>KUIH MUIH (KASWI, PAU, DONUT, ROTI + JALA + KARI AYAM)
*mengikut permintaan*
Untuk tempahan & pertanyaan boleh hubungi CikSu
melalui
Emel: lobaksusue@gmail.com @
Whatsapp: 019-3080215
TQ
:)
Assalamualaikum
SELAMAT DATANG Ke Blog QasehnyaRania....
Blog ini bukan sekadar berkongsi tempat makan best, masakan dan resepi² baru tapi terselit juga kisah kehidupan, keluarga dan perjalanan SUAMI-ISTERI yang berusaha dapatkan zuriat. Selama 7 tahun penantian kami sebelum dapat RANIA.
Terima kasih diucapkan atas kunjungan anda semua.
Jika ada resepi yang anda suka, boleh ambil & mencubanya.
Gambar² di blog QasehnyaRania adalah hak cipta terpelihara dan hak milik kekal tuan blog QasehnyaRania dan adalah DILARANG untuk mengambilnya tanpa minta izin terlebih dahulu.
:)
27 Comments
Tu dia...
ReplyDeleteBiji cabai besaq2, banyak plak tu...
K nrl pun biasa gunting serong, rebus atas api lama sikit, tapis gun a bakul jarang tu...
Pernah dulu time muda remaja, konon tolong mak, time tapis tu dok gaul jg guna tangan nak asingkan biji2 yang ada sikit2 lagi tu... haa, pijo tangan... ;D
assalam Qaseh..memang rajin sungguh..acik cuma belah dan potong pendek kemudia.letak dalam bekas jarang tu..goncang banyak kali..bagi biji cili keluar..lepas tu..basuh kat air lalu..kat singki tu..ketuk2 lagi..dah banyak biji keluar baru rebus lama2 sampai lembik cili tu hi hi..kemudian mesin..macam qaseh kata la..letak minyak masak..nak bagi hancur biji cili yang baki tinggal sikit tu
ReplyDeleteRajinnya nak pisahkan biji cabai tu sis...hehe
ReplyDeletesama le dgn saya, kalo biasa nak buat cili boh, saya potong serong je. tak kira yg pedas ke yg tak pedas. pastu biji cabai tu kalo ada terlepas kira halal je. heheh. aku telan le jugek. tapi masa blend tu saya tak letak minyak. lepas ni nak try la letak minyak. org kata boleh tahan lama ye.
ReplyDeleteiyer,.... kot tergenyeh tmpt x sepatutnyer dgn tgn pedas cabai tu... haruuuu...
ReplyDeletesaya pemalas..guna cili boh jek huhi ;)
ReplyDeletehahahha... hangat pijo ler ye...mau tak nya nmanya pun cili..
ReplyDeleteAkak pun mmg fobia dgn bj capai.biasanya akak akan gunting cabai ni memanjang dan kuarkan semua bj cabai supaya x de yg tetinggal.lps tu rebus...then blend sampai jd cabai pes..kalau ada yg keping2 kecik cabai pun akak x suke.lps blend..akak tumis pes cabai dgn myk sikit supaya time masak nanti cabai ni cepat mati.akak rasa blender cik.su tu dah bleh masuk muzium..pisau dh x tajam..
ReplyDeleteSubhanallah...rajin sungguh adik akak ni!akak stiap minggu bli jer cili boh puteri punya..sbb xserajin QR...bertuah cik abenya..hehe
ReplyDeleteAkak pun amalkan gini kalau buat sdiri.. mmg buang dulu biji cili. Tapi kalau tak rajin mmg beli je. Tak puas hati kalau buat dgn malas atau sibuk, sb proses nak asingkan cili dgn biji, gunting halus , rebus sikit kasi lembut, blend dan kalau buat banyak, akak masak sekali lagi cili yg dh blend tu letak minyak sikit utk tahan beberapa minggu, kadang2 bulan..
ReplyDeleteBuh minyak masa blender... Sbb suami sy fobia tgk biji cabai ni... Sy dilarang buat cili sendiri...
ReplyDeletekita sama ciksue..tak suka tengok biji cabai.. kalau makan sambal kat kedai ada biji, konfem sebelum makan asingkan dulu..
ReplyDeletedah mama ajar mcm ni..hehehe..
Kalau akak biarkan je. Dh tampi xnak kuar sudah. X kuasa nak layan.
ReplyDeletecikna pun anti jugak dgn biji cabai ni.. kalau makan pastu terjumpa mmg cikna asingkan letak tepi pinggan.. kalau kita yg proses sendiri mmg licin la biji tu kan.. hihi..
ReplyDeleteBiji cili ni kalau dah malas tu memang tak buang la terus bland jer hahaha :D
ReplyDeletemmg kena pisahkan sbb takut nk makan smbal yang banyak biji cabai tu..huhu
ReplyDeletekalau akak,memang buang biji tu..
ReplyDeleteAmboii. besaqnyaaaa biji cabai *tutup mata*
ReplyDeleteK.atie pon suka beli cabai kering yg pedassss...sekali beli 5 henggit sampai org kedai kata nak brniaga ke sbb byk sgt!.Family k.atie kuat mkn pedas...tu yg kena beli byk sbb msk sambal hari2...
ReplyDeletesaki baki bijik cabai tu klu blander lama biasanya mmg hancur..klu tak hancur juga mungkin la kena cari blander baru.hehe
ReplyDeletesaki baki bijik cabai tu klu blander lama biasanya mmg hancur..klu tak hancur juga mungkin la kena cari blander baru.hehe
ReplyDeletesaya dulu pernah beli cili kering yang kecik2 tu nak buat sambal untuk ikan belah belakang kan, sekali meraung makan punya la pedas giler giler giler, tapi tetap habis hehehhee. selalu kalau potong part kepala tu lagi senang la kan nak kuarkan dia, sini saya tak pakai cili kering ni sebab mahal amat, pakai yang jenis flakes tu jer.
ReplyDeleteBetul cabai kurang pedas yg keting keting tu...yg tak keting mmg azab hehe
ReplyDeleteSalam QR..
ReplyDeletehihih..dah ngape fobia dgn biji cabai tu cik su? cma ok lagi dgn biji cabai ni..lagi suka kalo sambal ada biji cabai..ihihi..
3 hari 3 mlm?? fengsannnn :d
sy pun ciksu klau nk rebus cili tu msti buang biji dia btul2.. cik abg pntang klau mkan cili dia bnyk. mau bising dia..
ReplyDeleteSy selalu gunting kecik kecik pastu rebus...mse tapis tuh memg byk bijik kuar...mse blend memg bubuh minyak n bijik memg xde dh...
ReplyDeleteRajinnya ciksu. Saya ikut mood. Tapi klo mengerjakan cabai ni, memang pijar jer rasa tgn.
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)