Tudung kanak-kanak

IKHTIAR HAMIL: Pil Clomiphene..

Oh ya sebelum saya terlupa atau terlajak perahu.. saya nak bagitau ni.. sebelum saya buat HSG (saya banyak dapat komen yang nak tahu pasai HSG.. in shaa Allah, nanti saya update entrynya.. saya tengah kumpul bahan ni.. maklumlah kan sebelum puasa hari tu berlaku sesuatu yang tak dijangka.. tu yang saya blurr sikit.. hihi) 

Saya ambil PIL CLOMIPHENE.. 
sebelum ambik PIL CLOMIPHENE doktor akan tanya dulu. 
Sama ada kita dah pernah ambik atau tak sebelum ni. Saya dapat PIL CLOMIPHENE ni masa mula2 dapat appoinment dengan doktor Hidayah.. 
ubat ni bertarikh 27/12/2011.. 
kiranya masa ni pestime date dengan doktor di HSI.. 


Saya hanya dibekalkan sebanyak 10 biji PIL CLOMIPHENE sahaja dan berat setiap satu biji PIL CLOMIPHENE ialah 50mg.. amik 2 biji sehari selepas makan.. 
KENA AMBIK HARI KE 2 HINGGA HARI KE 6 PERIOD.. 

Setakat ni, saya baru ambil 1 cycle sahaja, bergantung pada doctor yang bagi. sebelum DR. bagi PIL CLOMIPHENE, DR. akan tanya dulu sebab menurut penerangan Dr. Hidayah PIL CLOMPIHENE boleh amik untuk 3 cycle je..

Genap sembilan hari saya amik clomip saya kena migraine.. uols ingat tak kejadian migraine yang menghantui saya awal tahun lepas.. 

Mula2 saya dirujuk ke wad kecemasan.. semuanya selepas mendengar penjelasan dari suami saya.. yang sebenar2nya saya muntah sepanjang hari.. apa yang saya makan semua keluar balik hatta air kosong sekalipon.. dengan tak semenanya nurse buat telahan yang saya ni pregnant kot.. kot katanya.. sebab dorang ada tanya.. saya amik clomip ke.. saya cakap “ya”. d
engan kepala dok berdenyut2.. berjalan juga pelan2 ke ladies.. buat seperti yang disuruh.. hasil urine test –ve :( Oh betapa kiciwanya tau masa ni.. bukan rezeki kami lagi.. hu hu hu

pppsssttt: Lepas ambik pil clomip baru  saya buat rawatan HSG. oke, stay tuned ye :-)


28 Comments

  1. pil ni untuk ape ye?? utk kehamilan ye?

    ReplyDelete
  2. Salam dinda...

    Mesti ada kesan sampingan clomiphene ni kan...doc tk bgtau terlebih awal ke?susah juga kalau kena migrein ni....

    ReplyDelete
  3. Alahai lambatnya... kakak kalau baca sikit macam ni tak sabar dah. Nak tahu cerita seterusnya...

    ReplyDelete
  4. Insya'Allah Pasti akan de rezeki nyer...jgn pentingkita jgn putus ase..:)

    ReplyDelete
  5. blm tiba masanya.. sabar yer...

    ReplyDelete
  6. mmg pil ni xboleh ambil sebarangan tanpa pantauan doktor...takut nnt telor keluar banyak sangat n ada efek lain... akak pun makan juga.... ehe... ubat ni juga kalau slp gaya leh bertambah beraty badan... akak dl laa.. lain org lain kesannya

    ReplyDelete
  7. ok..sebnrnya pil ni utk apa eh? deqla blur la.. huhuhu..

    ReplyDelete
  8. semoga semuanya ok sis.. =)

    ReplyDelete
  9. nice info..ramai yg x tau rawatan kesuburan yang hospital sediakan.selalunya orang melayu lagi suka beli ubat subur yg jual kat kedai jamu

    ReplyDelete
  10. semoga usaha berhasil
    sabar
    hehe

    ReplyDelete
  11. Mudahan dipermudahkan urusan semuanya.....
    Setiap usaha pst ada hasilnya..
    Teruskan ya. Saya doakan...

    ReplyDelete
  12. saya sentiasakan doakan yang terbaik buat awak

    ReplyDelete
  13. Take care dear.... sakitnya kena migrain. Tak pernah kena tapi kwn sama hostel dulu selalu kena. memang seksa...kesian tgk dia.

    ReplyDelete
  14. ubat ni untuk apa kak?

    maaf baru dapat jenguk blog akak huhu

    ReplyDelete
  15. ubat ni untuk apa kak?

    maaf baru dapat jenguk blog akak huhu

    ReplyDelete
  16. walaupun mcm blur2 sikit, tapi ini satu pekara baru untuk nur belajar...

    ReplyDelete
  17. oo lps ambik pil ni ke migraine.. sy ingat yg cksu migraine... teruk betoi kan

    ReplyDelete
  18. Siannya sue. Ada effect juga yer amik ubat tu.

    ReplyDelete
  19. ubat ni untuk apa ek sebenanrnya?

    ReplyDelete
  20. ni kira mcm ubat subur ker???

    ReplyDelete
  21. X tau ubt ni utk apa. However take care. Belum tiba masa nak dpt bb tu. X pe usaha dan usaha.

    ReplyDelete
  22. MJ dah jalani rawatan HSG :)
    Tapi entry tersadai dalam draft smuanya ;)

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin