kali pertama buat stok ayam untuk bayi, saya rebus dalam periuk letak atas dapur gas. kali kedua dan seterusnya, just masak stok ayam, guna slow cooker. lagi mabeles. memang memuaskan hati.
caranya..
satukan air + saderi + lobak merah + kulit kayu manis + bunga cengkih + bunga lawang + buah pelaga + bawang holland + halia + garlic + rangka ayam + dada ayam.
kalau guna dapur biasa rebus 6 jam dengan api perlahan dan ditutup, supaya wapnya terkumpul. guna slow cooker pon sama jugak. cuma bezanya, bila guna slow cooker tak ada la nak ulang alik nengok airnya. sama ada kering atau tidak. cukup masa dah siap.
*kesemua bahan2 main agak2 je ye*
bila dah masak dan serasi bersama,
tapis kesemuannya dan asingkan 4 sekawan, halia, bawang & sayur mayur.
just ambil dada ayam + air rebusan ayam + sedikit daun saderi and then kisar.
masukkan dalam tray/ baby bullet supaya mudah nak asingkan selepas dibekukan. kendian simpan dalam bekas kedap udara dan labelkan nama menu dan tarikh dibuat. bila nak guna just ambil kiub dan campurkan dalam bubur baby. sedap oke ;)
tadaa, siap sudah stok ayam untuk Rania ku sayang :) selalu guna kiub stok ayam ni dalam menu bubur nasi atau pasta.
macam sekarang Rania dah umur setahun lebih pon saya masih buat juga homemade chicken stok. kekadang tu untuk masak nasi ayam ke, nasi tomato ke, makaroni goreng ke. wahh! kemain, kan menu Rania. hikhiks. kena pelbagaikan, kalau tidak memang Rania tak mo makan. bulan ni ada satu kisah bab makan Rania ni. sabaq je la. ada masa nanti umi kongsi, kan !
ada masa nanti, nak kongsikan cara buat sos tomato dan stok ikan bilis, pulak..
next entry..
7 Comments
great
ReplyDeletetengok pun dah tau sedap. hehe
ReplyDeletebest la jadi rania.. suka betul mama dia masak macam-macam.. hehe
dulu rajinnya buat stok ayam camni
ReplyDeleteHaiii .....mmg untunglah Rania dpt umi rajin tau....Dapat umi mcm auntie, menyesal Rania! Hihi
ReplyDeleteYelah kan ....untuk baby mmg tak sepatutnya tambahkan perasa mcm garam gula tu biar depa biasa dgn rasa yg plain...Baik untuk kesihatan, katanyalah...
wow gempak semua menu2 rania..sy klu buat stok ayam just rebus ayam or tulang ayam je..klu rajin sket masuk bawang halia..klu dak seadanya la..masa afia dulu jarang buat stok ni..sebab sy memang suka masak fresh.hehe
ReplyDeletesaya tak penah buat camni
ReplyDeletemasak hak gitu2 aje
bagusnya ciksu...akak kena rajin juga la macam ni
ReplyDelete﷽
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)