Tudung kanak-kanak

Kuih Kacang Hijau/ Kuih Kasturi

kawin dengan pasangan lain negeri ni kekadang ada masalah juga. bukannya masalah apa pon, masalah panggilan nama makanan selalunya konfius.

contohnya kuih/ cucuq ni haaa..
saya panggil cucuq kacang.. cik abe pulak panggil kuih kasturi..
bahasa buku memang la panggil kuih kasturi kan.. 

tak kisahla.. kuih kacang hijau ka.. kuih kasturi ka.. yang pasti ianya kuih yang sama.. 

suka sangat makan cucuq kacang ni..
mak selalu buat.. lepas mak buat dan leperkan saya cuma jadi tukang tekap je.. 

itu dulu2 punya kesah. sekarang, kalau nak makan kena la buat sendiri. pantang ada stok kacang hijau mesti lelaju rendam & rebus. pastu dah dok la ralit uli adunan kacang ni. dah siap, boleh lah digoreng.. makan masa panas2.. dapnya ^_^

ini pon entah bila punya gambar pon tak pasti la. asal boleh aje, dijadikan entry. 

untuk intinya. memula rendam kacang hijau, kendian rebus dengan air. bila dah hampir kering masukkan gula + garam. gula akan cair dan inti kembali basah2, just kacau je sampai inti ni betul2 kering. adjust la ikut kemanisan yang disukai. lain orang lain citarasanya, kan ! 

hujung2 sebelum kering saya tambahkan sedikit kelapa parut dalam inti kacang hijau ni. kalau mak saya, suka tabur sikit tepung gandum. tapi saya tak suka. dah siap, sejukkan sekejap sebelum di dibulatkan.

tadaaa. siap sedia di bentukkan. ambil inti kacang hijau, kendian kepal2kan jadi bulat. macam bola pingpong tu. pastu letak atas pinggan/ dulang leperkan sikit. 

untuk adunan tepung atau batter just bancuh
 secawan tepung gandum, sesudu mentega, garam, secawan air & pewarna kuning sikit.
sebatikan dengan whisker.
bila siap bolehlah celup inti kacang hijau tadi & sedia digoreng.
hasilnya, ranggup di luar lembut di dalam.

Memang sedap. minum teh o panas sambil gigit cucuq kacang ni. memang layannnn sangattt ^_^

16 Comments

  1. Wah.. sedapnya..dah lama tak makan kuih ni.. sukala makan kalau masak sendiri, bolehla makan banyak2 ya ciksu..

    ReplyDelete
  2. ooo.. senang je buatnya ekk.. hihi.. selamaarini tau makan je.. hihi,,

    ReplyDelete
  3. Wahhhh sedapnyaaa cucuqqq niiii....i loikeee

    ReplyDelete
  4. Haha yup yup ain pun panggil cucuq kacang jugak . Huhu

    ReplyDelete
  5. hihihi memang pun. kira panggil cucur tu cucur bawang, cucur pisang tu je. kalau kat sini cucur tu kuih kan. dulu konfius jugak hihihi

    **tak pegi lagi aman central. umatnya punya ramai. tak sanggup nak bersesak2 huuuu

    ReplyDelete
  6. salam singgah dik
    wahhh sedapnya coq kacang tu
    sama lah dgn kaknoor pangge coq kacang gak
    orang kedah tulin cuma dah tinggal kat kedah huhu
    tapi masih lagi pangge coq kacang heee sedappp ooooo

    ReplyDelete
  7. kuih kasturi kita panggil..hehe sedapp!

    ReplyDelete
  8. Kuih pling x suka sbb dibuat dr kcng hijau.. Haha..
    Tp bila lpar sngt blh mkn smpai 3ktul tnpa stop.. Haha

    ReplyDelete
  9. mak aih..petang-petang gini nampak kuih ni,lapar pula.dahla kuih ni jadi favret sejak kecil.nak buat sendiri,tunggu tahun depan baru siap.ahaha.

    ReplyDelete
  10. makan panas-panas.
    krup krap krup krap :)

    ReplyDelete
  11. rajinnya ciksu buat, akak memang tak la, beli yang frozen je hahaha

    ReplyDelete
  12. oh... sedap!!! ni kuih fav saya... tp tak pernah buat sendiri sebab saya sorang jek suka mkn... hehehe saya panggil kuih kasturi...

    ReplyDelete
  13. laaa senang je buatnya hehe.. nti leh try. selama ni reti makan je muahahaha.

    ReplyDelete




“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Ibrahim: 40)